in ,

13 ŠTETNIH NAMIRNICA O KOJIMA NAS LAŽU ČITAV ŽIVOT

6. Instant kafa

Šta god da kažu na reklami, instant kafa ne može biti 100% prirodna. Da, napravljena je od prirodnih zrna koja su samlevena i procesuirana vrelom vodom. Onda se pretvaraju u prah (instant kafu), granule (kafa u granulama) ili smrzavaju i suše. Kao rezultat ovih procesa, kafa izgubi mnogo od svog ukusa i arome. Ovaj nedostatak se ispravlja uz pomoć aroma.

5. Ledeni čaj

Ledeni čaj se pravi od ekstrakta čaja. Čaj se kuva, suši i pretvara u prah koji se trasnportuje i rastvara sa vodom. Kao rezultat, flaša ledenog čaja sadrži manje od 1% samog čaja, a ostatak su šećer, voda i arome.

* Ako sastav ne sadrži reči “ekstrakt čaja”, to znači da flaša sadrži običnu vodu napravljenu da liči na čaj pomoću raznih aditiva.
* Po pravilu, ledeni čaj ne sadži sveže lišće i bobice – proizvošači koriste arome (koje nisu uvek prirodne).

4. Putar

Nije sve na čemu piše “puter, pravi puter. Sastav prirodnog putera je jednostavan: mleko i pavlaka. Ako se ovi sastojci ne nalaze na pakovanju, to je margarin. Pravi puter se ne mrvi i ne lepi za nož ako je tek izvađen iz frižidera.

3. Zamrznuta hrana

Kada je u pitanju prodaja smrznute hrane, težina proizvoda je veoma važna. Da bi podigli cenu, neki proizvošači dodaju vodu u pakovanje, koja može da čini i do 50% proizvoda. U nekim slučajevima, ored vode, pakovanje može da sadrži i nejestive delove. Kao rezultat, dobijete samo 25-35% neto proizvoda.

2. Flaširana voda

U većini slučajeva, flaširana voda koju kupujemo je obična voda sa česme. Kog god imena da je, na poleđini etikete možete videti natpis “Sa izvora centralnog vodosnabdevanja”. Zbog mnogo nivoa čišćenja, broj korisnih elemenata u takvoj vodi, jednak je nuli.

1. Pomfrit

Prodavci često koriste tehniku vizuelizacije i poređenja. Napa psiha je takva da ako ispred sebe imamo 3 različita pakovanja, izabraćemo prosečno. Mešutim, u većini slučajeva, prosečno pakovanje je iste veličine kao veliko. Na primer, ne znaju svi da je razlika između velikog i srednjeg pomfrita u restoranima brze hrane, samo u samom pakovanju. Nekada, srednje pakovanje može sadržati čak i više krompira.

6 HOROSKOPSKIH OSVETNIKA: BIK PAMTI KAO SLON, OSVETA BLIZANACA NEPREDVIDIVA

BUNTOVNI I LUDI: OVA 4 ZNAKA ĆE VAS UVUĆI U NEVOLJU A JEDAN JE SPREMAN NA SVE