in ,

ASTRO POGLED: DA LI SI EMOTIVNO INTELIGENTNA ŽENA ILI ŽIVIŠ U PORICANJU SVOJIH I TUĐIH EMOCIJA?

Biti svestan sopstvenih i tuđih emocija, mogla bi biti najkraća definicija Emotivne Inteligencije. Svesnost bi podrazumevala obraćanje pažnje u datoj situaciji i delovanje u skladu sa tim.

Astrološkim rečnikom rečeno to je nivo obasjanosti Meseca zracima Sunca. To je usklađenost radosti i radovanja, ljubavi i osećanja, motivacije i osećaja sigurnosti.

Popularizaciji pojma emotivne inteligencije najviše je doprineo Daniel Goleman koga je istraživanje dvojice naučnika (Džona Majera i Pitera Saloveja koji su prvi formulisali koncept Emotivne Inteligencije) motivisalo da svoju knjigu tako naslovi, pokrenuvši novo razdoblje u psihologiji. Goleman je emotivnu inteligenciju definisao kao sposobnost prepoznavanja sopstvenih i tuđih emocija sa ciljem lične motivacije, kao i za prepoznavanje raznolikih kako sopstvenih tako i tuđih emocija u različitim odnosima, piše Zorana Stanojević.

Naučna definicija emocije opisuje kao psihološko stanje koje se javlja pre spontano nego kroz svesnu nameru i ponekad može biti propraćeno fiziološkim promenama.

Ima onih koji kažu da su emocije energija u pokretu. Ako je tako, u kom pravcu se kreću i šta im je cilj? Šta pokreću i kako se to manifestuje? Znamo da energija samo menja oblik, u kom promenjenom obliku će se manifestovati? Udobnom ili neudobnom po natusa i njegovu okolinu?

Vidimo da emocije imaju fizičku manifestaciju (sledio sam se od straha, pregoreo sam od želje, tresem se od uzbuđenja…) Dakle, emocija se razliva po telu i uzrokuje fizičku manifestaciju. Za ovu tvrdnju postoje i naučni dokazi koji ukazuju da su razne emocije povezane sa različitim delovima tela.

Međutim, naučnici ne mogu da se slože oko tačne formulacije emotivnog doživljaja, te su ga sveli na tri pojma: motivacija, emocija i raspoloženje. Koja god definicija da se primeni astrološka simbolika iskazana je Suncem i Mesecom.

Sunce je u astrologiji simbol života, unutrašnje motivacije i volje. Kreativnost, koja se takođe pripisuje njegovoj simbolici, vezana je za sposobnost i svest natusa da kreira sopstveni život u kojem je on centralna figura i glavni akter. Kroz princip Sunca emituje se sposobnost ka iskazivanju ljubavi. Ukoliko je njegov princip ugrožen, natus stremi preteranoj potrebi da bude specijalan, ponosan ili arogantan.

U Astrologiji, Mesec predstavlja naš emotivni utisak svakog proživljenog trenutka, ali i sećanje na prošloživotne osećaje sa kojima se rađamo, a koji boje svakidašnjicu. U tim utiscima sabrana su i sećanja predaka, a što savremena nauka sve češće pominje kao mogućnost prenošenja trauma i snažnih emocija putem genetike. Takođe, Mesecom je prikazana inteligencija, ona mogućnost kombinovanja ponuđenih i neponuđenih rešenja i iznalaženja povoljnog ishoda.

Pre svega toga, Mesec predstavlja rano detinjstvo tokom koga se stiču utisci o ličnoj bezbednosti, stabilnosti, prihvaćenosti, samopouzdanju i autentičnosti. U tom periodu, bezazlenost dečije duše predstavlja plodno tlo na kome se može posejati radost ili strah, sigurnost ili strepnja, krivica ili ljubav. Nezadovoljene potrebe Meseca u ranom detinjstvu rezultiraće preosetljivošću natusa ka spoljnim uticajima. Stanje preplašenosti i izgubljenosti ima parališući efekat, baš kao kada biste se našli u gomili ljudi koji nešto viču ali na jeziku koji ne razumete. Taj osećaj nesigurnosti se tokom vremena može umanjiti, a ove osobe najteže razdoblje svog života prolaze u mladosti.

Zašto je to tako?

Do šeste godine dečiji mozak je na teta frekvenciji (nešto nalik hipnozi) i podložan je spoljnim uticajima usled nedostatka kritičkog stava prema okolini. Kako Mesec predstavlja i majku natusa (ili negovatelja ukoliko nema majke) onda je jasno koliko su rani utisci važni, ali i koliki je upliv staratelja na buduću emotivnu stabilnost natusa.

Tradicionalna astrologija posmatra svet kroz četiri elementa koji daju ton i temperament svemu što nas okružuje. To su Vatra, Voda, Zemlja i Vazduh. Pozicija Meseca u natalnoj karti opisaće emotivni pristup životu, a samim tim i sposobnost natusa da metaboliše utiske iz okoline. Ukoliko su Sunce i Mesec u kompatibilnim znacima ili harmoničnim odnosima (aspektima) verovatno je i sam natus emotivno zreliji i stabilniji.

Mesec položen u vodenim znacima (Rak, Ribe, Škorpion) sklon je čestim promenama raspoloženja. Ove osobe duboko i snažno prožimaju sopstvene i tuđe emocije (ili energija). Veoma sporo ih metabolišu, to jest potrebno im je mnogo vremena da se izbalansiraju, oslobode i očiste od utisaka. Zapravo, njima je prisutnost emocija prirodno stanje. Oni žive sa spoznajom da su sva iskustva povezana sa emocijama.

Ako je Mesec položen u zemljanim znacima promene raspoloženja su umerenije, ali jednako snažno mogu proživljavati utiske iz okoline, a potrebno im je dosta vremena da ih izanaliziraju i uskladište na adekvatno mesto. Najbolje se osećaju kada konkretno mogu doprineti postizanju nekog cilja.

Kada je Mesec položen u vatrenim znacima moguće su česte promene raspoloženja ali i sklonost natusa da na brzinu prepozna doživljaj, preuzme inicijativu i potom ga jednako brzo zanemari u potrazi za novim uzbuđenjima. Njima je potrebno ulivati samopouzdanje i snažiti ih podstičući entuzijazam.

Sa Mesecom u vazdušnim znacima promene raspoloženja su najređe usled sklonosti odbacivanja emocija da bi se putem racija procesovalo doživljeno. Najbolje se osećaju kada se od njih očekuje racionalno rešenje, kada im se omogući da slobodno iskazuju svoje ideje ili kada su aktivni deo grupe.

Osobe koje mogu da prepoznaju emocije i na neki način ih propuste kroz sebe, a da se pri tome ne osećaju neprijatno mogu se smatrati emotivno snažnim, a samim tim, u ovom kontekstu, emotivno zrelijim. Nasuprot njima su oni koji žive u poricanju sopstvenih i tuđih emocija, osećajući se neprijatno kada prisustvuju emotivnim izlivima bilo koje vrste. Nemogućnost jasnog definisanja sopstvenih emocija uskraćuje im mogućnost prepoznavanja tuđih. Tokom vremena i sticanjem ikustva u odnosima može se naučiti i razvijati emotivna zrelost.

Tempo života, odvojenost dece od roditelja u ranom detinjstvu, ekrani u funkciji dadilja i nedostatak kontakta sa prirodom značajno doprinose emotivnoj otupljenosti. Čuvena fraza nemam vremena u direktnoj je sprezi sa emotivnim potrebama. Da bi bilo šta sazrelo potrebno je vreme. Emocijama je potrebno vreme da se iskažu i osveste. Ponavljanjem iskustava stiče se samopouzdanje, a kada Sunce ogreje život je lep!

JEDNOM KADA SE SETIŠ, MOŽDA BUDE SUVIŠE KASNO…

DA LI SE PREPUSTITI ISKUŠENJU: NA ŠTA SU SLABI HOROSKOPSKI ZNACI