in ,

BOL U STOMAKU, NADUTOST, ZATVOR: OVIH 10 NAMIRNICA NAJGORE UTIČU NA CRIJEVA

5. Veganska ishrana

Ishrana bez mesa i mliječnih proizvoda jača zdravlje, jer vegani jedu puno povrća. Ali vegani s problematičnim crijevima trebalo bi da smanje unos pasulja i mahunarki, kao i voće i povrće s visokim procentom voćnog šećera. Najveći okidači nadutosti su luk, bijeli luk, artičoke, pečurke i karfiol.

4. Alkohol

Alkoholna pića svakako pospješuju simptome nemirnih crijeva jer utiču na njihovu pokretljivost. Zbog piva možete da imate mekšu stolicu. Pića s visokim koncentracijama alkohola, kao što su džin i votka, mogu da odlože želudačno pražnjenje, što može da rezultira bolom ili nadimanjem.

3. Žvakaće gume

Žvakanje uzrokuje nadutost i podrigivanje jer se tako unosi dodatan vazduh, koji potom putuje u crijeva.

2. Brza hrana

Osim dobrih bakterija, u našem tijelu žive i loše bakterije, koje uzrokuju upalne procese, koji potom stvaraju nadutost. Hemikalije poznate kao emulgatori posebno su loši za to – ubijaju više korisnih bakterija i omogućavaju lošima da se razvijaju, piše Dejli mejl. Neka istraživanja sugerišu da brza hrana može da prepolovi broj korisnih bakterija u crijevima za samo deset dana.

1. Gluten

Reč je o proteinu koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Nekada se mislilo da gluten izaziva probleme samo kod osoba s celijakijom, ali stvar je ipak složenija od toga. Neki ljudi imaju iste simptome, ali negativan test na markere za bolest. Takvi pacijenti treba takođe da izbjegavaju gluten koji vrlo često uzrokuje oticanje cijelog tijela.

KUM I PORNHUB MLADOŽENJI JAVNO POKLONILI KOMPILACIJU SVIH PORNIĆA KOJE JE GLEDAO

ŠTA SAM SVE PREĆUTALA ĆERKI KAD MI JE REKLA DA ŽELI DA POSTANE MAJKA: REČI KOJE DIRAJU DUŠU!