in

HOROSKOP: KAKO ZIMSKU DEPRESIJU PRETVORITI U RADOST

Kad malo bolje razmislite, idealno je vrijeme za jačanje KARAKTERA! Sve ono što ste nekad sebi obećali, sada možete u miru i tišini zime isplanirati, pripremiti, a onda krenuti u ostvarivanje.  Hladno i čisto zimsko vrijeme, vrijeme je vladavine Saturna, planeta koji daje odgovornost, a zahtijeva ozbiljnost, dosljednost i hladnu glavu.

Nema lažnih obećanja, nema zanosa, postoji samo realitet i suočavanje sa stvarnošću, ali ono dragocjeno što daje i što samo on može dati, to je oblikovanje karaktera. Također daje i pamet. Kao što je zimsko vrijeme ledeno, ali bistro, tako i Saturn na svoj način čisti i kristalizira naše želje, planove i nade. Zato je zima idealna za planiranje i pripremu raznih projekata, bilo onih svakodnevnih, bilo nekih ambicioznih, velikih.

Možete sve odrediti u glavi, pa ako treba i na papiru, razraditi do u detalje, a kad malo dubolje uđete u to, počet ćete osjetiti pravu radost i zanos, te će vas ono što zamišljate i razrađujete, motivirati da idete dalje.

Dobro je što ne postoji ništa izvanjsko, raskošno i privlačno što bi vas odvlačilo od vašeg plana. SATURN je pravi majstor koncentracije, pa ćete htjeli, ne htjeli, biti potpuno fokusirani na ono što zaista želite. Ne kaže se bez razloga da su JARCI, čiji je on vladar, osobe koje gotovo uvijek znaju što žele, to osmisle, a onda i ostvare, ako je ikako realno moguće. Pa ugledajte se malo na njih. Budite realist, budite uporni i čvrsti poput stijene koja se i smatra vanjskim simbolom Saturna.

Ako vam ovo ne djeluje privlačno, stavite na vagu dva pristupa.

Jedan je da sjedite doma i kukate kako je vani sve sivo, kako su svi u komi, kako nema društvenog života, a i onog koji vi imate nije bog zna šta, te kako ste jadni, bez novca, bez topline, bez zabave, a neki i bez ljubavi.

Drugi je pristup takav da sve to priznate, ako može i uz dozu humora, te da konstruktivno sagledate što biste mogli pametno napraviti iz onog što imate, a ne da čeznete za onim što nemate, (jer ljeto će ipak doći tek za pet-šest mjeseci, a dotad?).

Pogledajte ovu svoju vagu i vidite što će prevagnuti.

Ako prevagne prvi pristup, možete se slobodno nazvati slabim karakterom, a vaš će nastavak zimske priče biti cjelodnevno kukanje bez poduzimanja da išta promijenite po tom pitanju. Postat ćete naporni i sebi i drugima, a život će vam biti jadan.

Onaj drugi pristup donijet će vam zdravo ogoljenje i pravo suočavanje s onim što jest, ali već idući tren, kad to sebi priznate, bit ćete čvršći, zreliji i otvoreniji za ono što možete. Onda ćete malo razmisliti i gledati da sve to pametno iskoristite i okrenete na dobro. Odnosno, pomislit ćete kad je već tako, kad već nema ničeg drugog, pa idem raditi ono što mogu. Nemate što izgubiti.

Malo ćete se više pozabaviti svojim unutrašnjim svijetom, svojom duhovnošću, svojim željama, a onda će se tu svega naći. Brzo ćete uvidjeti da ste vi jedna i te kako zanimljiva ličnost koja ima bogat unutrašnji svijet i koja se njime zapravo nije posebno ni bavila. Možda niste imali vremena jer ste jurili za nekim vanjskim blješavilom. Odlično je vrijeme da se istinski SABERETE, da sagledate tko ste, što ste, gdje ste i kamo idete.

Nakon kraćeg ili duljeg preispitivanja, odredit ćete što je to što biste zaista željeli i gradit ćete konstrukcije i planove. Bit će i onih koji neće znati ništa od toga jer će im trebati više vremena da dokuče svoju bit. No i to je korak naprijed. Neka se opuste i fokusiraju na sebe dok im ne počnu isplivavati njihove istinske želje.

Jedan od osnovnih zakona ostvarenja jest prvo zamisliti, a onda realizirati. Postoji još od Platona i Aristotela i malo tko je ove faze mogao preskočiti.

Zima će vas gurnuti da ogolite stvari i dođete do suštine, da se više ne bavite glupostima i nebitnim temama i da se fokusirate na ono što je vama važno. Pa zar to nije dovoljan razlog za radost? Zašto? Zato jer kad na ovaj način pročistite sebe i zauzmete zreliji stav, vaše će djelovanje, a onda i život, automatski postati KVALITETNIJI.

Ustrajete li u svom novom planu, novim ciljevima, vjerojatno ćete kroz svoju dosljednost promijeniti i svoj karakter na bolje. Neki ljudi možda će otpasti iz vaše okoline jer im više nećete biti zanimljivi ili obratno, pa ih više nećete pozivati u svoje društvo. To ne znači da ćete biti mrtvački ozbiljni, ne, nego naprotiv, znat ćete se našaliti, ali sa smislom. Također kad nakon nekog vremena ovakva pristupa počnete konkretizirati svoje ciljeve, pa makar počeli od onih najmanjih, najsitnijih, to će vas poticati da nastavite istim stilom, a uspjesi će u vama svakako izazivati radost.

I kad se pogledate u ogledalo i usporedite svoje početno stanje onog dana kad ste se malo dublje zamislili i počeli mijenjati, s ovim do čega ste došli,  pitat ćete se što je to uopće zimska depresija? Kad postoji toliko toga unutra u vama što ste tek počeli otkrivati, a što vas vodi ka boljem životu i većim ostvarenjima.

Oni precizini i uredni vodit će možda i mali dnevnik ili popise svojih nastojanja. Bit će to vjerni prikazi i opisi onog što se zbivalo u njima, a kasnije i onog što su uspjeli. Male bilježnice ponekad će sačuvati s pametnim savjetima samom sebi ili s činjenicama i putem kojim su krenuli. Pa kad nakon nekih godina to nađu u kutu police i u vrijeme još neke početne zimske depresije, bit će to dragocjeni podsjetnik na to da su jednom pobijedili ovu tipičnu razvikanu pojavu koja uopće ne mora biti tako strašna kao što se o njoj piše. Ovisi o vama i o tome kako ćete se prema tom raspoloženju postaviti.

Baviti se sobom znači baviti se suštinom, jer je u čovjeku cijeli svemir. Kad vani nema ničeg što bi privuklo našu pažnju, ona se automatski usmjerava na unutrašnjost i radimo na sebi i svom karakteru. Budete li se trudili usmjeravati se na van, a tamo ne nalazite ništa što bi vas razveselilo, to će vaša zimska depresiija biti još i jača. Budete li se usmjeravali tamo gdje uvijek nečeg ima, a to je ono što vam je u ovim zimskim danima uvijek dostupno, ne samo da ćete poboljšati svoj karakter, nego ćete stvoriti temelje da upotpunite svoj život na način na koji vi zaista želite, pa kad dođu ljepši i topliji dani, vi ćete već imati bazu na koju ćete s lakoćom nadograđivati dalje. I tu ste svakako na dobitku.

Ostalo je još jedno neodgovoreno pitanje: A kako se to radi na sebi?

Nismo svi isti, a metode su različite, no za sve vrijedi jednostavno pravilo da se udubimo u sebe i zaboravimo na okolnosti, ljude i događaje.

Svakako je dobro osamiti se u prostoru gdje se osjećate ugodno, gdje je mir i tišina. Pustite neka vam misli slobodno lutaju i pričekajte neko vrijeme. Opustite se. Ako vi već imate neku svoju metodu, primijenite je.

Da ste se dovoljno opustili, prepoznat ćete po tome što ne osjećate nikakav pritisak da još nešto morate, trebate obaviti, te da vam vrijeme više nije važno. Tada se zaista možete pozabaviti sobom i onim potencijalom koji nosite u sebi.

Spontano će vam dolaziti ideje i misli koje biste mogli ostvariti. Spontano ćete uhvatiti sami sebe da želite nešto čega dosad uopće niste bili svjesni.

Bez buke i bez žurbe, u tišini zime, koncentrirani na sebe, vi ćete otkrivati što je to što bi vam moglo donijeti RADOST. I već ćete se unaprijed veseliti.
Odbacit ćete raznorazno smeće kojim ste bili okruženi ili zavedeni, a ostat će ono što je vama zaista vrijedno.

Preostaje vam da slijedite put koji sebi odredite u takvom stanju mira i da od njega ne odustajete. A onda će se svega naći.

VAŠE RUKE NAJBRŽE ODAJU GODINE: UZ POMOĆ OVE MASKE OŽIVEĆETE IH ZA TREN

4 STVARI ZBOG KOJIH JE RAK POSEBAN ZNAK U HOROSKOPU