in

Intervju za posao u Google-u: Možete li vi da riješite zagonetku “100 šešira”?

Autori ove zagonetke i vještačke inteligencije tvrde da njihov izum može da riješi i druge probleme u komunikacijama kada se radi o kolektivu jedne firme.

Jedan od izumitelja Džejkob Forster rekao je da je prezadovoljan učinjenim.

– Rezultat pokazuje da možemo formulisati i riješiti probleme koji su napravljeni kao izazov za čovjeka. Vještačka inteligencija koja je izumljena može, sa unaprjeđenjem već postojećih algoritama, da riješi mnoge probleme, objašnjava on.

Zagonetka “100 šešira” se sastoji od 100 zatvorenika koji stoje u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi po crveni ili plavi šešir.

Svaki zatvorenik može da vidi šešir onoga ispred sebe, ali ne onih iza sebe, kao ni svoj.

Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje boje im je šešir. Ukoliko pogode, biće pomilovani, a ako promaše, biće pogubljeni.

Prije ispitivanja čuvara, robijašima je dozvoljeno da kolektivno dođu do plana i strategije.

Vještačka inteligencija je uspjela da sačini strategiju kojom je oslobodila 99 zatvorenika, dok je jedan imao 50 posto šanse da preživi.

Hajde, prije nego što nastavite da čitate, vidite da li ste sposobni da riješite ovu zagonetku i koliko možete da ih spasite svojom strategijom?

Možete li vi to da riješite?

Za splet okolnosti koji je proizvela vještačka inteligencija, posljednji u nizu zatvorenika će reći da mu je šešir plav ukoliko vidi da je neparan broj njegovih kolega koji nose šešir iste boje. U suprotnom, ako je ispred njega parni broj, onda je njegov crvene boje.

U takvom razvoju događaja, svi zatvorenici bi bili sigurni, osim prvog koji bi morao da nagađa i okuša svoju sreću.

(24sata.hr)

Fotografija koja otkriva za koji ste posao “stvoreni”

Dva konja za dva sina: Riješite ovu zagonetku i dokažite inteligenciju na kvadrat