in

KAD OŽILJAK POSTANE SNAGA: DESET LEKCIJA KOJE SE UČE SAMO IZ NEUSPEHA

Niko ne voli da bude odbačen ili da ne uspe u nečemu. Nijedan sportista se ne bori za poslednje mesto, nijednom biznismenu nije cilj bankrot. To je normalno.

Normalno je i da ponekad u nečemu ne uspemo, ali to nije kraj sveta! Sposobnost učenja na greškama nije samo izreka ili mit, već nešto pozitivno što proizilazi samo kao lekcija neuspeha.

Najpoznatiji košarkaš na svetu, Majkl Džordan, jednom je rekao:

“U svojoj karijeri promašio sam više od 9 hiljada koševa, izgubio skoro 300 utakmica, 26 puta mi je povereno da dam koš odlučujući za pobedu i promašio sam. U svom životu imao sam niz neuspeha. To je razlog zašto sam uspešan”.

I istina je: koren uspeha neke osobe leži u načinu na koji odgovara na negativne situacije – oni leče svoje rane, ali ne napuštaju “bojno polje”, oni svoje ožiljke pretvaraju u snagu!

Ne treba da strahujete od neuspeha ili da ga smatrate najvećom tragedijom – evo 10 blagoslova koje samo neuspeh može da donese i upravo ovako treba da mu pristupite!

10. Odredićete prioritete

Mnogi od nas imaju poteškoće u donošenju odluka. Oni koji poseduju kreativnu energiju uključeni su u mnoge aktivnosti, ali čak i oni koji poseduje nebrojene veštine znaju da postoji granica. Neuspeh ili gubitak je često rezultat smanjivanja strasti koju osećate prema nečemu.

Situacija je još gora kada želite da stignete na sve strane i zato je važno da odredite šta najviše volite i tome se posvetite u potpunosti. Koncentrisana energija je najefektivnija!

9. Otkrićete nove sposobnosti

U svakom od nas postoje sposobnosti kojih uopšte nismo svesni. SUočavanje sa izazovima i preživljavanje gubitka utiču na to da razvijamo nove sposobnosti. Negativne situacije proizvode nalet adrenalina, koji može uticati na to da učinite nešto što ste mislili da ne možete.

Negativna iskustva uče nas kako da odgovorimo na druge načine, za koje smo mislili da su nemogući. Prepreke nas uče kako da prevaziđemo svoj neuspeh.

8. Saznaćete ko su vam prijatelji

U trenutku kada vam je potrebna podrška i uteha, videćete ko je spreman da iz “Fejsbuk gomile” istupi i zaista bude tu za vas. Naravno, svi imamo obaveze i zauzeti smo u nekom trenutku, ali takođe svi odvajamo vreme za nešto što smatramo vrednim i za šta brinemo.

Ukoliko vam je neko pravi prijatelj, pronaći će vremena da dođe kod vas na kafu i upita kako ste i šta se dešava. Veze su ključne za sva polja našeg života i zahtevaju trud i veliko ulaganje vremena, a vi svakako ne želite da ulažete u nešto loše.

Važno je da prepoznate čija je definicija prijateljstva “mnogo uzimanja bez i malo davanja” i da shvatite da nema poente da nekome stalno pomažete, a ne dobijete ništa za uzvrat i tako sebe povređujete.

7. Prepoznaćete greške koje ne treba da ponavljate

Neuspeh i gubitak podseća nas na navike koje su štetne po nas same na bilo koji način. Ako vas u nekom trenutku opljačkaju, više nikada nećete zaboraviti da zaključate vrata!

6. Naučićete da progutate ponos

Svako ima ponos i u sebi nosi određenu dozu arogancije, ali ako vas taj ponos stalno gura u provaliju neuspeha i gubitaka, dobro razmislite šta vam je važnije. Odbijanje i neuspeh zamenjuju ponos određenom dozom poniznosti, a može biti odlična prevencija protiv poraza!

5. Ojačaćete psihu

Tačna je izreka da bez bola nema uspeha. Na putu ka uspehu shvatićete da ne možete udovoljiti svakome u svemu i da treba da se pripremite za odbijanje i nerazumevanje. Kada to naučite, više vas tuđe mišljenje neće previše ometati na putu ka ostvarenju snova.

4. Nećete se više pitati “Šta ako…”?

Ovo mučno pitanje može vam oduzeti sate u razmišljanju, koje ste mogli pametnije da iskoristite. Radoznalost nas ometa u poslu koji planiramo da uradimo i može da promeni put kojim smo želeli da krenemo. Kada doživite neuspeh, prestaćete da se pitate šta bi se desilo da ste postupili drugačije.

3. Konačno ćete potražiti pomoć

Strast i ambicija su u isto vreme i dobri i štetni – loši su zato što nas prevelika ambicija može navesti da mislimo da sve možemo sami i da smo svemoćni. Onda kada shvatite da je reč “pomoć” nestala iz vašeg rečnika, spoznaćete i zašto niste uspeli u nečemu.

Sposobnost prepoznavanja je ključna za zdravlje i napredak. Morate se odaljiti od ideje da je prihvatanje pomoći nešto negativno ili da znači slabost, već pozitivno – da uspeh raste iza naših različitih sposobnosti koje stalno učimo.

2. Pokušavaćete ponovo

Kada ne uspete u nečemu, pokušajte ponovo – probajte da shvatite u čemu ste pogrešili prvi put i to ispravite prilikom sledećeg pokušaja! Rezultat će sigurno biti bolji.

1. Cenićete svoj uspeh

Vrednost i značenje proizilaze iz visine suočavanja sa preprekom. Najveće proslave dolaze iz najtežih bitaka. Shvatićete da ostvarivanje snova nije lako – kada put ka njima uključuje pad i ustajanje, naučićete da više cenite sopstveni trud kada stignete na cilj i sitna zadovoljstva koja na tom putu ostvarujete.

Zapamtite – Gorčina svakog pada pojačava sladak ukus svake buduće pobede!


Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu CiciMici.com krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected] Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal CiciMici.com nema obavezu postupiti po istim.

IBIŠEVIĆ OTKRIO KOME SMIJE POVJERITI SVOJE TAJNE KAO I GDJE ĆE ŽIVJETI NAKON KARIJERE

STA JE PUBING I ZAŠTO ZBOG NJEGA PUCAJU VEZE