in ,

MLADIMA PRIJETI GLUVOĆA: SLUŠALICE, DUVANSKI DIM I GLASNA MUZIKA UTIČU NA SLUH

Preglasna muzika može oštetiti sluh, upozoravaju stručnjaci, a jedan od simptoma koji ukazuje na tu mogućnost je zujanje u uhu ili stručno tinitus – novi fenomen, karakterističan za mlađu populaciju.

Mladi koji se izlažu visokim nivoima buke imaju problema sa zujanjem u uhu, te zdravstvenim problemima koji mogu izazvati otežano spavanje, učenje, a ukoliko dugo traje, čak i depresivno raspoloženje, a na kraju i gubitak sluha.

Riječ je o jednom od teško rješivih zdravstvenih problema koji je često neizlječiv, a posebno je izražen među mlađom populacijom i može, ali i ne mora, da bude povezan sa gubitkom sluha.

Goran Belojević, higijenolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, skrenuo je pažnju da je istraživanje pokazalo da 13 odsto njih ima povremeno ili stalno zujanje u jednom ili oba uha i da je dvaput učestalije kod djevojaka nego kod mladića.

Istraživanje je objavljeno 2014. godine u međunarodnoj literaturi i od tada nije bilo novih istraživanja, ali, kako navodi Belojević, za četiri godine ne mogu se očekivati neke velike promjene.

Ovaj novi medicinski fenomen predstavlja odbrambeni mehanizam unutrašnjeg uha na izlaganje visokim nivoima buke u koje spada muzika, naročito njeno slušanje preko slušalica.

Slušalice se drže u spoljnom ušnom kanalu i za unutrašnje uho tu nema nikakve odbrane pošto je riječ o direktnom izlaganju akustičnoj energiji.

Zujanje u uhu je alarmantan znak koji prethodi ozbiljnijim poremećajima i zato savjetuje da je i u slušanju muzike, kao i u svemu drugom, umjerenost veoma važna.

Slušanje muzike preko slušalica, u prosjeku jedan sat dnevno, sasvim je dovoljno i to slušanje na pola maksimalne snage.

Istovremeno na zujanje u uhu utiču i psihostimulansi, a posebno amfetamin i ekstazi, ali i duvanski dim koji je prisutan na mnogim bučnim mjestima, pa je utoliko i češće zujanje u uhu kod mladih koji posjećuju ova mjesta.

Liječenje je uglavnom simptomatsko jer se najčešće ne zna pravi uzrok.

“Kada se sluh jednom uništi više se vratiti ne može. Onda se moraju koristiti aparati, a to nije liječenje – to je invaliditet”, kaže Belojević.

ŠEST JASNIH ZNAKOVA DA VAM METABOLIZAM NE RADI DOBRRO

SMRŠAJ ODMAH: SA SAMO JEDNOM KAŠIKOM DNEVNO GUBITE 13 KG U MJESEC DANA