in , ,

MOŽDA VAM JE SMIJEŠNO ALI JE ISTINA! SLUŠAJTE SVOJE TELO: KAKAV VAM JE PRDEŽ, TAKVO VAM JE ZDRAVLJE!

Puštanje gasova je tema o kojoj se nerado govori u društvu, a poželjno je da se to radi u strogoj privatnosti. No, ako ne znate ništa o ovoj temi, nećete znati da prepoznate ni da li vam nešto fali.

Sigurni smo da ste se barem nekad u životu zapitali zašto svi mi imamo tu gnusnu potrebu da, s vremena na vrijeme, voljno ili nevoljno – “pustimo goluba”, odnosno, da prdnemo.

Zato, donosimo vam sve važne činjenice o ovoj prirodnoj fiziološkoj potrebi.

Zašto nastaje prdež?

Nemojte da vas je sramota, jer svako prdi. Svašta može da uzrokuje pojavu gasova, bilo da ste nešto pojeli, bilo da ste se nagutali vazduha.

Od koje hrane se prdi?

Glavni krivci su pasulj, sočivo, suhe šljive, jabuke, kupus, brokoli i suho grožđe. Ugljeni hidrati, kao što su pšenica, tjestenina, krompir, također proizvode gasove.

Zašto prdež smrdi?

Sigurno se i vama desilo da ste negdje u društvu ispustili jedan kratak prdež, tiho i nečujno, ali vas je odao neprijatan miris. Pojedine namirnice mijenjaju aromu vaših gasova. Ako jedete brokoli, budite sigurni da će nakon par sati vaša okolina zamirisati ne baš zamamnim parfemo “eau the broccoli”.

Da li je prdjeti zdravo?

Gasovi su samo nusprodukti varenja hranljivih materija. Štaviše, što se neko pravilnije hrani, veća je šansa da će češće prduckati, pošto u sebe unosi povrće i mahunarke, namirnice koje imaju visoku hranljivu vrijednost.

Koliko prdeža je normalno?

Čini se da muškarci malo češće ispuštaju goluba nego žene. Ili će barem oni to priznati. Prema jednoj studiji, muškarci kažu da dnevno prdnu 14 do 25 puta, ne zamarajući se previše glasnoćom i trajanjem. Žene to obavljaju mnogo diskretnije, pa sebi dozvole tek ponekog “tihomira” 7 do 12 puta na dan, a mnoge će reći da to uopšte ne rade. Ipak, istina se ne može sakriti, a ona glasi – svi prde, manje-više isto.

Šta ako prdež BAŠ smrdi?

Svakom se desi da pojede nešto od čega ima gasove vrlo neprijatnog mirisa. Međutim, ako vam se isuviše često dešava da prdež jako smrdi, i to bez obzira na hranu koju ste pojeli, ne bi bilo loše da posjetite ljekara. Možda imate neki zdravstveni problem, kao što je intolerancija na neke namirnice, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), celijačnu bolest, intoleranciju na laktozu ili ste alergični na pšenični gluten. Ponekad problem može da predstavlja zatvor.

Da li je eksplozivni prdež opasan?

To što ponekad osjetite potrebu da se baš pošteno i bučno isprdite, ne bi trebalo da predstavlja nikakav razlog za brigu. Uglavnom su u pitanju nagomilani gasovi, koji zbog nagomilanog pritiska, ispuštaju sve te užasne zvukove.

ZAŠTO ZA RAKA SVI MISLE DA JE NAJVEĆI SLABIĆ U HOROSKOPU?

OVO SU NEKE ČUDNE NAVIKE NAIZGLED OBIČNIH ŽENA U HOROSKOPU