in

“Mračna trijada”: Tri osobine koje “vode uspjehu”, imate li ih i vi? [TEST]

Zvuči zlokobno, a pomalo i je. Mračna trijada je spoj tri različite osobine – makijavelizma (ne biraju sredstvo za dolazak do cilja), narcizma i psihopatije – u jednom čovjeku što ga čini odličnim materijalom za postizanje materijalnog uspjeha u životu. Takav čovjek druge vidi isključivo kao sredstvo za postizanje cilja, sam sebi je uvijek najvažniji, nimalo ne suosjeća s drugima i veliki je manipulator. Ali, na prvi pogled to neće biti previše očigledno. Ovakav čovjek često je vrlo ljubazan, šarmantan, pristojan, vrlo privlačan pa čak i karizmatičan.

Australski psiholog Peter Jonason vidi filmskog junaka Jamesa Bonda kao savršen primjer ove vrste. On sav blista, privlačan je, ali ne preza kako doći do svojih ciljeva. Ljudima s mračnom trijadom nije važno što drugi pate dok oni idu putem kojim su naumili, željni su vlasti i to im ide nekako savršeno glatko u usporedbi s drugima koji teže istom cilju. Često imaju preuveličanu sliku o sebi, željni su konstantnog divljenja i odlični su glumci.

Takve ljude zanimaju isključivo visoke pozicije u društvu, a dolazak do zadanog cilja ispunjava ih izuzetnim zadovoljstvom o kojem postaju ovisni. Naime, dolazak do cilja im izaziva dopaminsku reakciju u mozgu kakvu znaju osjećati i serijski ubojice dok ubijaju. Oni su u stanju do cilja dolaziti totalno nemoralno ili agresivno samo da to što prije ostvare uz što manje truda i utrošene energije. Muškarci su skloniji mračnoj trijadi više nego žene. Naučnici kažu da na deset takvih muškaraca dolazi tek jedna žena.

Riješite test OVDJE i otkrijte jeste li i vi u toj skupini ljudi. Test je na engleskom jeziku.

(24sata.hr)

Možete li riješiti ovu mozgalicu i provesti gavrana kroz labirint?

Nova mozgalica “posvađala” internet: Koliko lica vidite na slici