in ,

NAJUKUSNIJI NAČIN DA SE BORITE PROTIV BORA

Kaže se da zdravlje na usta ulazi, ali izgleda da je isti slučaj i sa lepotom. A magična reč za lepotu i mladolikost kože je kolagen. Evo gde ga možete pronaći i zašto je on toliko važan.

Koža stari i bora se usled smanjene produkcije kolagena, ali umesto da na veštački način pokušavate da nadoknadite manjak kolagena, dermatolozi i nutricionisti predlažu da se hranite namirnicama koje stimulišu očuvanje kolagena ili čak podstiču njegovu veću proizvodnju. Zato obratite pažnju na sledeće namirnice:

Losos i ćuretina

Losos i druge masne ribe, poput haringi, sardina i skuše sadrže visok nivo Omega-3 masnih kiselina i pomažu da koža ostane jedra. Međutim, još jedan od razloga zašto treba konzumirati losos i slične vrste ribe je i taj što ublažavaju sve zapaljenske procese na koži. Radi se o zapaljenjima koja nisu vidljiva na površini kože, ali usled kojih se kolagen ubrzano razgrađuje.

Ćureće meso je odličan izvor proteina, koji je veoma značajan u proizvodnji kolagena, ali takođe sadrži vrstu proteina koja se zove karnozin. Ovaj protein pomaže da se uspori proces spajanja vlakana kolagena, što ga čini tvrđim, pa koža postaje neelastična.

Spanać i borovnica

Spanać i drugo zeleno povrće bogato je antioksidantima. Oni imaju ključnu ulogu u održavanju nivoa kolagena jer pomažu da se neutrališu slobodni radikali, nestabilna hemijska jedinjenja, koja nastaju normalnim funkcionisanjem tela, ali i usled spoljnih uticaja, kao što su UV zračenje i zagađenje. Ako se zaštitimo od slobodnih radikala, štitimo i kolagen.

Sličan uticaj ima i bobičasto voće poput borovnice jer je bogato vitaminom C koji takođe doprinosi i proizvodnji kolagena ali i proizvodnji antioksidantnih materija.

 

PETNAEST NAJLEPŠIH CITATA O ŽENAMA

ZNAŠ LI PREPOZNATI EMOTIVNO DOSTUPNE I NEDOSTUPNE MUŠKARCE?