in

NI PO KOJU CENU NE DOZVOLITE DECI OTVARANJE PROFILA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA BEZ OVOGA

Strana istraživanja kažu da deca ne treba da provode više od dva sata dnevno na internetu, osim ukoliko ga ne koriste u edukativne svrhe. A kada kažemo internet, ne mislimo samo na vreme koje deca provedu za kompjuterom, već i na telefonima.

Zvuči nemoguće, znamo! Ali to nije sve. Nije važna samo količina vremena – veoma je važno i to kako deca provode ovo vreme zabave i druženja na internetu.

Bezbednost na internetu je najvažnija

Internet pruža bezbroj mogućnosti za edukaciju i igru, ali – kao ni bilo koje drugo igralište – nije najbezbednije mesto za decu. Vrlo je važno da se ni tu ne desi igračka pljačka, ako ne i nešto gore. Svi znamo da deca umeju da budu veoma gruba jedni prema drugima, a internet kao da im pruža nove mogućnosti za vršnjačko nasilje.

Naravno, da se tako nešto ne bi dešavalo, dužnost svakog roditelja jeste da vaspita dete i da ga nauči ponašanju i u stvarnom i u onlajn svetu. Zato je isto tako značajno da i vama samima internet ne bude nepoznanica, već da imate uvid u aktivnosti svog deteta u što većoj meri. Ovo vas može uplašiti, pogotovo ako pripadate generaciji koja se nije tako lako prilagodila novim tehnologijama.

Zato imamo odličnu vest za vas. Kreativni centar je nedavno izdao Vodič za decu: Bezbednost na internetu, knjigu koju treba da date svom detetu, ali će još bolje biti da je pročitate zajedno.


U njoj je izuzetno vešto, a precizno, jasno i jednostavno, korak po korak, predstavljeno sve ono što treba znati o internetu.

Ukoliko je vaše dete nedavno otvorilo nalog na Fejsbuku, veoma je važno da zna šta je onlajn bonton, zašto nekada tišina i na internetu može biti zlatna, šta je to digitalni trag, a šta sajber maltretiranje.

Evo uputstava iz knjige o prevenciji sajber maltretiranja na koja zajedno možete obratiti pažnju:

– Broj telefona daj samo onim osobama kojima veruješ i koje su ti bliske u stvarnosti.

– Nemoj da ostavljaš bez nadzora telefon, tablet ili laptop s prijavljenim nalozima na društvenim mrežama jer neko može da ih „pozajmi“ i da se onda pretvara da si ti.

– Nemoj nikome odavati svoje lozinke, čak ni najboljim prijateljima.

– Aktiviraj najjača sigurnosna podešavanja na svim svojim društvenim mrežama i nalozima za onlajn igrice.

Ali ovo je samo jedan neodvojivi delić sadržine knjige, koja, pored onog što je negativno, ističe i sve ono dobro što je tehnologija donela čovečanstvu.

Na kraju krajeva, nove tehnologije jesu budućnost, a razumevanje i poznavanje programiranja danas su među najtraženijim veštinama na tržištu rada. Naravno da su deca još mala da bismo ih na taj način usmeravali, ali nije loše na vreme ih upoznati sa svim onim što danas čini neizbežan deo naše stvarnosti. Uostalom, njihove radoznale glavice sigurno žele da saznaju šta je to što se nalazi u kompjuteru i kako kompjuter zna šta treba da radi.

Knjiga Kompjuteri i programiranje za decu stvorena je za to da odgovori na sva ova pitanja na zanimljiv i interaktivan način. Toliko zanimlljiv da će decu na neko vreme sigurno odlepiti od ekrana, a kada se za njega vrate – ništa više neće biti isto.

NAUKA OBJAŠNJAVA ZAŠTO MUŠKARCI VARAJU

DA LI JE KRAJ? KARLEUŠA POLUDELA, LUKAS ŽELI NA PINK: OTKRIVENO ŠTA SE DEŠAVA SA TAKMIČENJEM ‘ZVEZDE GRANDA’