in ,

OVA DIJETA PROGLAŠENA JE NAJBOLJOM NA SVIJETU I TO OSMU GODINU ZA REDOM

Američki stručnjaci objavili su listu najboljih i najgorih dijeta koje se trenutno savetuju.


Vrlo popularna dijeta “Daš” proglašena je osmu godinu zaredom za najbolju, budući da se zasniva pretežno na voću, povrću i integralnim žitaricama, a izbegavaju se slatkiši, slatki napici i crveno meso.

Nutricionisti su u okviru istraživanja analizirali čak 38 najpopularnijih dijeta u svetu.

Prilikom sastavljanja liste proučavani su različiti faktori, uključujući stepen lakoće pridržavanja dijete, koliko je dijeta hranljiva, bezbedna, efikasna za gubitak kilograma i u kojoj meri štiti od dijabetesa i bolesti srca.

Stručnjaci sa Univerziteta Harvard su u decembru 2017. proglasili Daš dijetu najboljim lekom za osobe koje pate od visokog pritiska jer se pokazalo da pozitivno utiče na smanjenje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje.

Daš dijeta prvobitno je nastala kao način ishrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, ali zbog svoje bezbednosti i hranljivosti ponela epitet najbolje. Naučnici ističu da su prednosti mediteranske i Daš dijete u tome što nisu restriktivne, za razliku od mnogih drugih dijeta.

Osim toga, nije teško pridržavati ih se, a odlično su izbalansirane i nude i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino.

S druge strane, ketogena dijeta i “Dijeta 30 dana” (Whole 30) su zbog svoje visoke restriktivnosti proglašene najmanje bezbednim i efikasnim.

Ketogena dijeta zasniva se na niskom unosu ugljenih hidrata, i umerenom i visokom unosu proteina i masti.

Dijeta 30 dana eliminiše unos šećera, alkohola, žitarica, mahunarki, soje i mlečnih proizvoda u trajanju od mesec dana.

Naučnici upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu.

3 HOROSKOPSKA ZNAKA KOJA ĆE SAMO JEDNOM U ŽIVOTU DOŽIVETI VELIKU I PRAVU LJUBAV

HOROSKOP OTKRIVA KAKO DA KONAČNO OSTVARIŠ SVE SVOJE ŽELJE I DA ON BUDE TVOJ