in

OVAKAV MUŠKARAC TE NE VOLI I NIKAD TE NIJE VOLEO

Dakle, vi ste samostalna, slobodna devojka koja je nedavno počela da izlazi sa nekim ko ima potencijal da postane ozbiljan životni partner. Nedeljama (ili čak mesecima) sve je išlo dobro. Bili ste srećni, zadovoljni i optimistični kao nikad i ni sa kim ranije.

Sve dok nije postavio taj iznenadni i neočekivani zahtev. Možda nije bio zahtev nego pitanje. Ili opaska. U svakom slučaju, nešto što je izašlo iz njegovih usta, a što vas je ozbiljno prodrmalo i nateralo da razmislite o budućnosti veze.

Mogao je to da bude komentar koji drugima deluje kao bezazlena sitnica: neugodna opaska o vašoj kilaži ili prijateljima, šala o vašem stilu odevanja koja vam nije legla… Ili pak nešto veliko i važno: predlog da počnete da živite zajedno ili da se verite. Šta god bilo, ako vam već noćima sputava miran san i kopka vas od jutra do mraka, ne bi trebalo to da zanemarite.

„Pravilo glasi: kad neko od vas očekuje nešto što vam stvara nelagodnost, morate doći do odgovora na pitanje zašto vam to stvara nelagodnost“, kaže poznata američka psihološkinja Katrin Mikelson. Najgore što možete da napravite jeste da pristanete na tuđi predlog protiv svoje volje, a u ime kompromisa kako biste sačuvali vezu. Jer, dugoročno gledano, tako je nećete sačuvati.

Rani stadijum veze je razdoblje u kojem bi obe strane trebalo da se fokusiraju na otkrivanje toga šta žele jedno od drugog i koliko se te želje poklapaju ili razlikuju. Ali kako smo tada još sveže zaljubljeni i praktično zavisni od pažnje i ljubavi partnera, skloni smo da pristanemo i na ono na šta u normalnim okolnostima ne bismo.

Na sve što on predloži prvih nedelja ste potvrdno klimali glavom? Nije ni čudo što je vaš partner izgradio nerealna očekivanja od vas kad je reč o njegovim željama. Bez obzira na to je li vas zamolio da drugačije slažete sudove u mašinu ili da se uselite u njegov stan, pristupite njegovom čudnom ili divnom zahtevu kao prilici da otkrijete ko ste i šta želite od svoje veze.

Pročitajte 4 moguća scenarija i saznajte kako da se sa time izborite na najbolji način!

Slučaj 1:

Želi da smršam

Malo je žena koje su u potpunosti zadovoljne svojom linijom pa će im takav zahtev narušiti samopouzdanje. Bez obzira na to mislite li i vi da li bi trebalo da počnete s dijetom ili vam je sasvim udobno u vašem telu, pitanje kilograma svakako će izazvati nelagodu. Pogotovo ako ga spomene osoba koja vas često vidi golu.

Priznajemo, kad je čovek u stabilnoj vezi, lako se opusti i nabaci koji kilogram više. Da, moguće je da ga s deset kilograma viška manje fizički privlačite nego na početku veze, kada ste veoma pazili na izgled, ali zar on ne bi trebalo da vas voli bez obzira na to kako izgledate, pitate se. I to s punim pravom.

Pre nego što ga optužite za površnost i samoljublje, razmislite još jednom. Ne mora da znači da vam je dijetu predložio samo zato što mu se (više) ne sviđa kako izgledate u miniću. Možda je istinski zabrinut za vaše zdravlje. Ili mu se čini da ste mnogo lošije volje otkako ste se udebljali, pa traži neko logično rešenje.

U svakom slučaju, najvažnije je da komunikacija o tome bude dobronamerna, iskrena i ipak koliko-toliko obazriva. Vaš partner nema pravo da postavlja ultimatume ili zahteve, ali ima pravo da kaže svoje mišljenje. Trebalo bi zapravo da se zapitate zašto ste uopšte počeli da se debljate. I šta (po mogućnosti zajedničkim snagama) možete da uradite da se vratite u staru kondiciju… i farmerke.

Slučaj 2:

Želi da počnemo zajednički život

To može biti veoma romantičan i uzbudljiv predlog, ali isto tako od njega možete dobiti i napad panike. Možda vas zabrinjava šta bi rekli vaši roditelji, prema čijem verskom opredeljenju zajednički život pre braka ne dolazi u obzir ili jednostavno smatraju da ste premladi ili ste prekratko u vezi za taj korak. A možda i sami niste sigurni želite li to.

Parovi koji počnu da razgovaraju o zajedničkom životu retko kad preispituju motive za taj korak. Naučnici kažu da je to zato što žene smatraju kako je zajednički život poslednji korak pre braka, a muškarci često pristaju na to kako bi brak odgodili ili testirali vezu. Naravno, nijedna strana ne želi da otkrije svoje prave motive. Zaljubljenost zvuči kao legitimno opravdanje, zar ne?

  • Ali pre nego što svog mačka i odeću spakujete za put do njegovog stana ili pak oslobodite ormar za njegove stvari, razmislite o ovim pitanjima:
  • Kakva su vaša očekivanja od partnera što se tiče kućnih poslova?
  • Imate li nekih nerešenih nesuglasica odranije (jer ako imate, one će u zajedničkom prostoru preko noći narasti za nekoliko „brojeva“)?
  • Koliko se razlikujete kad je u pitanju upravljanje finansijama?
  • Jeste li dovoljno sazreli i razvili svoje identitete?

Slučaj 3:

Želi da više učestvujem u njegovim hobijima

Je li mu istinski stalo da sa vama podeli veselje i neke lepe životne trenutke ili samo pokušava da vam nametne svoj interes? Ako imate osećaj da je u pitanju ovo drugo, razmislite da li treba da budete u takvoj vezi. Poenta partnerstva je recipročno ispunjavanje želja. Ako pak reciprocitet ne postoji, jedna strana će se osećati loše i neispunjeno.

Na početku veze nije nam važno šta radimo i gde smo dokle god smo sa osobom u koju smo zaljubljeni. Zapostavljamo sopstvene želje i snove u ime ljubavi, ali pre ili posle zbog toga ćemo zažaliti. Jedino zadovoljavajuće rešenje jeste zlatna sredina. Ponekad ćete morati da napravite ustupak u nečemu što je njemu važno, ponekad će ga napraviti on kako bi udovoljio vama. Ravnoteža je ključ uspeha.

Slučaj 4:

Želi da manje pijem

Koješta! To je pitanje uvredljivo, kao da ste vi neka pijanica! Najradije biste naručili čašu crnog vina i polili ga po njegovoj novoj beloj košulji, kako se samo usuđuje! Ali pre nego što je naručite, zapitajte se šta je u pozadini njegove molbe. Možda je samo zabrinut što posle dva-tri pića s prijateljicama sedate za volan.

Ili vas alkohol čini agresivnom pa se boji da bi vam se nešto moglo dogoditi. A možda je reč o njegovoj reputaciji. Možda smatra da njegova devojka mora biti idealna i savršena u svakom trenutku (pa mu se nije svidelo kada ste na venčanju njegovog prijatelja pijani pevali karaoke). Ili ne želi da se svađa sa mamom, koja misli da previše pijete otkako ste na božićnom ručku prošle godine popili tri umesto jednog aperitiva.

Prvi korak jeste da istražite njegove prave motive. Ako se boji da ne nastradate u saobraćajnoj nesreći, obećajte mu da ćete sledeći put kad izađete sa drugaricama pozvati taksi. Na karaoke će morati da se privikne jer vi jednostavno obožavate da pevate, ali se stidite dok ste trezni. A što se tiče njegove mame… ona njena domaća rakija je ionako bila toliko loša da ste mu laka srca obećali kako više nećete piti kad vas pozove na ručak.

NAUČI JEZIK LAŽOVA,NEĆE TE ON VIŠE MULJATI, ELIMINIŠI NEISKRENO ĐUBRE

PET ZNAKOVA DA TE LJUDI UZIMAJU ZDRAVO ZA GOTOVO