in ,

PET STVARI KOJE SU POSTALE VEĆE UBICE OD PUŠENJA

Svest o štetnosti pušenja globalno je sve veća, ali moderno vreme karakteriše niz faktora koji pušenje postupno sklanjaju s vrha popisa smrtonosnih navika, upozoravaju britanski naučnici.

Ovo je pet stvari za koje britanska naučna studija ističe da su smrtonosnije od pušenja.

5. Usamljenost

Novija istraživanja pokazuju da je društvena izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu “smrtonosnog” popisa, prenosi “Independent”. Društvene mreže i sve ređe druženje uživo s prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprimi razmere epidemije.

Profesorka psihologije na “Brigham Young” univerzitetu, Džulijan Holt-Lunstad kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog veka isto kao da pojedinac dnevno popuši 15 cigareta.

4. Sedenje

Ovakav manjak kretanja tokom celog dana povećava rizik od obolijevanja od više vrsta raka, pokazala je studija iz 2014. Svaka dodatna dva sata sedenja povećavaju rizik od obolevanja od raka debelog creva, karcinoma endometrija, raka pluća, bez obzira na to vežba li pojedinac tokom dana. Čak i uz redovno vežbanje, sedenje duže od osam sati na dan povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

3. Manjak sna

Američki naučnici ustanovili su da 50 do 70 miliona stanovnika SAD pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozorio je 2015. prof. Valerij Gafarov iz Svetske zdravstvene organizacije, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj meri kao svakodnevno pušenje.

2. Solarijum

Iako se korišćenje solarijuma čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, može biti jednako opasno za organizam kao pušenje. Dermatolozi su još 2014. dokazali da preterano korištenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća

1. Nezdrava ishrana

Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti poput pušenja. Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posledice loše prehrane, zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duvana.
 

 

 

 

 

 

 

 

SAMOĆA JE OZBILJNA BOLEST, TEŽA OD ZAVISNOSTI ILI GOJAZNOSTI

OVU LINIJU NA DLANU IMA MALI BROJ LJUDI, IMATE LI JE VI I ZNATE LI ŠTA ZNAČI