in

POREKLO I ZNAČENJE TVOG IMENA: PRONAĐI SVOJE IME I SAZNAJ ODAKLE POTIČE I ŠTA ZNAČI

Poreklo i značenje imena na slovo “A”

AVRAM

Avram je muško ime hebrejskog porekla. Potiče od hebrejske reči “abraham”, “ab-raham”, što znači “uzvišeni (Bog) otac naroda”.
Obično se pominje kao praotac Avram, rodonačelnik “naroda izabranog”. Najpoznatija legenda o njemu je kako je poveo jevrejski narod u obećanu zemlju Kanan i kako je bio spreman da žrtvuje rođenog sina Isaka. Njegovo ime rasprostranjeno je kod Jevreja i kod hrišćana svih pravaca. U arapskoj varijanti Ibrahim, uneto je u islamsku tradiciju, jer je Avram priznat kao jedan od proroka pre Muhameda. Od ovog imena izvedeno je ime Avro.

ADELA

“Adel” na Nemačkom jeziku znači “plemićkog roda”. Osobe sa ovim imenom su uzvišene, uzdržane i pune samokontrole.

ANDREA / ANDRIJANA / ANDRIJA / ANDREJA

Ime potiče od grčkog muškog imena “Andreas”, i označava hrabrost i muževnost. Od ovog imena izvedena su imena Andra, Andreja, Andrija i Andrijana. Osobe sa ovim imenom treba da krasi odlučnost, čvrsta volja i hrabro srce.

ASJA

Ime vodi poreklo iz arapskoog jezika i na njemu znači “isceliteljka”. Ovo je modifikovana verzija imena Asija i predstavlja još “građevinu ili jak stub”. Ovo ime se daje osobama od kojih se očekuje da budu dobar oslonac prijateljima i porodici, empate, utešitelji i iscelitelji.

ANA / ANJA / ANITA / ANETA / ANKA

Anja je varijacija na široko rasprostranjeno ime Ana. Potiče iz starohebrejskog jezika od reči “hanna” koja označava milost i zahvalnost. Osobe sa ovim imenom su blage prirode, ljubazne, skromne, društvene, uvek rado viđene i neretko pobožne. Još neka imena izvedena iz ovog korena su: Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica…
ANIKA

Ime Anika je izvedeno od imena Anikita i grčkog je porekla. Nastalo je od grčke reči “aniketos” i znači neukrotiva, nesavladiva, nepobediva. Reč “nike” takođe znači pobeda.

ANĐELA / ANĐA / ANĐELIJA

Ovo ime je direktna aluzija na anđela – nadzemalljsko krilato duhovno biće koje služi Bogu i pomaže ljudima. Od ovog imena izvedena su imena Anđa, Anđel, Anđela, Anđelija, Anđelika, Anđelka, Anđelko, Gina, Đeša, Žina, Elida i Jagica. Osobe sa ovim imenom treba da poseduju mudrost i izuzetnu mentalnu snagu.

ALISA

Postoji nekoliko tumačenja o poreklu ovog imena. Pretpostavlja se da potiče iz latinskog “Eli(s)a” u značenju “Pirova kiša”. Takođe postoji mogućnost i da je nastalo iz francuskog “eglise” što znači “crkva”. Tokom istorije ovom imenu je pripisivano i značenje “istina, vernost, plemenitost”. Engleska verzija ovog imena je Alice.

ANASTASIJA / ANASTASJA / ANASTAS

Ime potiče od grčke reči “anastasia” što znači “ona koja je uskrsnula”. Anastasis je uskrsnuće, podizanje. Po narodnoj tradiciji ovo ime se daje deci rodenoj oko Uskrsa. Još neke poznate varijente imena su : Anastazija, Anastazije, Anastas, Asja, Nasta, Nastas, Nastasija, Nastasije, Nasto, Naca, Staso i Stasa.

ALEKSANDRA / ALEKSANDAR

Ime potiče od grčkog imena Aleksandros. Značenje ovog imena je “zaštitnik ljudi”. Od ovog imena su izvedena imena Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca. Osobe sa ovim imenom imaju izoštren osećaj za pravdu i borci su protiv nepravde.

AIDA

Ime Aida vodi poreklo iz arapskog jezika i ima značenje: posetilac, gost. Osobe sa ovim imenom se svuda osećaju kao kod kuće, ne vezuju se preterano za stvari i prostor, odlikuje ih sloboda duha i avanturizam.

ALMIR / ALMIRA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – zapovednik, princ, vladar. Ime je modifikovano od Emir.

ANABELA

Anabela je žensko ime nastalo spajanjem imena Ana (koje u izvornom hebrejskom, pa zatimi u grčkom jeziku glasi Hannáh i znači milost, ljupkost, zahvalnost) sa rečju “bela” što znači lepa, čista. Osobe sa ovim imenom odišu čistotom i blagošću.

ALIJA / ALKA

Alija je muško ali i žensko ime arapskog porekla. Značenje imena je visok, prvorazredan, izvrstan, odličan, plemenit. Izvedeno od arapskog “Alī” što znači: uzvišen, onaj iznad koga nije ništa”, ali i “onaj koji je blag prema supruzi”. Iz ovog imena izvedena su imena Alije, Alka, Alja, Aganlija, Aljuš Alečko, Alaga, Alalya, Alije i Aliya.

AMELIJA

Žensko ime grčkog porekla. Značenje imena je: verodostojnost, lepota, radišnost.

Poreklo i značenje imena na slovo “B”

BOŽANA / BOŽICA

U korenu ovog imena je reč “bog”. Ono označava duhovnu osobu. Prevod je iz grčkog “Theope” u značenju božanstvena. Od ovog imena izvedeno je ime Žana.

BISERA / BISERKA

Ime nastalo po biseru – simbolu čistote, beline, savršenstva. Reč “biser” sinonim je za nešto najlepše, najsavršenije i izuzetno. Od ovog imena izvedena su imena Bisa, Bisenija…

BOJAN / BOJANA

Ime Bojan je slovensko muško ime. Postoji nekoliko tumačenja porekla ovog imena. Prema jednom od njih, ono vodi poreklo od reči “boj” i “bojevati” i da označava borca, odnosno ratnika.

Potpuno suprotno ovome je mišljenje da je ovo ime izvedeno od “bojati se”, i da označava onog ko se boji, ko je plašljive prirode. Daje se sa ciljem da osoba u životu bude oprezna, ili da je se zle sile plaše, ako uzmemo da označava osobu koje se boje. Spada u negativna imena poput imena Jagoš, Grdna i slično koja su se nadevala deci da od njih odbiju zle duhove.
Postoji i tumačenje da je ovo ime izvedeno od reči “boja” i da označava osobu vedrog i razigranog karaktera.

BRANKO / BRANKA

Ime Branko vodi poreklo od glagola “braniti”. Ostali oblici ovog imena su Brankica, Brana, Brane, Bane, Brane… Daje se osobama koje treba da postanu zaštitnici, čuvari…

BOSILJKA / BOSA

Ime je domaćeg porekla. Nastalo je po nazivu ukrasne, začinske i lekovite biljke “bosiljak”. Postoji i mišljenje da vodi poreklo porekla iz grčke reči “basileios” u značenju “carski”, što ga dovodi u vezu sa imenom Vasilija / Vasilije. Ime potiče iz novijeg vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po nazivu cveća. Od ovog imena izvedena su imena Bosa i Boska.

BRANIMIR

Branimir je muško staroslovensko ime. Predstavlja složenicu od dve reči: “braniti” i “mir”. Ženski oblik ovog imena je Branimirka. Osobe sa ovim imenom su požrtvovane i osetljive na nepravdu.

BILJANA / BILJAN

Ime Biljana je žensko srpsko i makedonsko ime. Najverovatnije vodi poreklo od reči biljka. Skraćeni oblik ovog imena je Bilja.

BARBARA

Varijanta imena izvedenog od reči “varvarin”. Ime potiče od grčkog “barbar” što znači “tuđ”. Latinski “barbarus” znači strani i divlji. Ime je postalo popularno najviše zbog Svete Barbare, a ne zbog svog izvornog značenja.

BORIS / BORISLAV / BORISAV / BORISAVKA / BORISLAVKA

Ime Boris nam je došlo od Rusa, na prelasku iz 19. u 20. vek. Ime Boris je zapravo skraćenica od Borislav. U korenu imena Borislav je “borba” i “slava”. Označava ratnika i borca.

BORKA / BORKO

U korenu ovih imena su dva pojma “bor” kao drvo i kao borba. U zavisnosti od toga u kom smislu uzimamo koren ovog imena, ono se može odnositi na želju roditelja da im dete bude visoko i stameno, dugovečno poput bora ili dobar borac, ratnik.

BEBA

Beba je ime koje domaća narodna tvorevina. Nastalo je od imenice beba koja označava slatka, mila, malena, mlada…

Poreklo i značenje imena na slovo “C, Č, Ć”

CVETAN / CVETANA / CVETKO / CVETA / CVETANKA

Značenje ovih imena dolazi od imenice “cvet”.

CECA

Kraći oblik imena Svetlana – staro slovensko ime izvedeno od pridevа svetlo i imena Anа. Predstavlja onu onu koja zrači, svetli, obasjava.

ČARNA

Čarna je žensko ime domaćeg porekla. Dva su mišljenja o tome na šta se ovo ime odnosi. Ukoliko uzmemo da potiče od reči “čar” – može značiti čarobna, očaravajuća, ona koja opčinjava. S druge strane, postoji tumačenje po kojem ovo ime nosi značenje “crna”.

ČEDOMIR / ČEDA / ČEDOMIRKA

Domaće ime složeno od slovenskih osnova. U sebi sadrži dve reči: “čedo” – što je reč kojem se majka od milošte obraća svome detetu, i “mir”- čest nastavak u slovenskim imenima. U prenesenom značenju ovo ime roditelji daruju detetu da bi bilo zdravo, mirno, zadovoljno i u miru. Može označavati i osobu mirnu kao čedo – u smislu čistote, dobrih namera, smirenog karaktera, ili onog ko čuva dečji mir.

ČUBRILO

Čubrilo je muško ime nastalo u narodu od reči “čubra” koja označava biljku čubricu, čubar – začinsku i lekovitu biljku koja poboljšava varenje i pročišćava organizam. Daje se u želji da osoba bude dopadljiva. Drugi oblici ovog imena su Čubra, Čubran i Čubro.

ČASLAV / ČASLAVKA / ČASLAVA

Imena složena od slovenskih reči “čast” i “slava”. S druge strane moguće je da se radi o spoju reči “čajati” – što znači čekati i “slava” koja se često koristi u slovenskim imenima. U tom smislu me označava nekog ko čeka slavu, ko očekuje slavu.

ČEDOLJUB

Složeno slovensko ime od reči “čedo”, što je reč kojem se roditelji od milošte obraćaju svome detetu i reči “ljubiti”. Označava osobu koja voli decu, ume sa decom, ili koja je mila, ljupka, draga, blaga.

ĆAMIL / ĆAMILA

Ime vodi poreklo iz arapskog jezika. U osnovi mu je reč “kamil” – što znači savršen ili potpun. Još neke varijante ovog imena su Ćama, Ćamo, Kjamil…

ĆAZIM / ĆAZIMA

Ime vodi poreklo iz arapskog jezika od reči “Kazim” što označava onog ko je staložen, smiren, pribran, suzdržan, koji se savladava u ljutnji. Drugi oblik ovog imena je Kjazim.

ĆIRILO

Ćirilo je muško ime čije značenje vodi poreklo od grčke reči kiros što znači gazda, gospodin. Drugi oblici ovog imena su Ćirila, Ćile, Ćira, Ćirijana, Ćirica, Ćirka, Ćirko, Ćiro Kira, Kirilo, Kiro, Kića, Kićina, Kićo…

Reć “Kir” koja vodi poreklo od grčke reči “kiros”, pored toga što označava gazdu, velmožu, gospodara, vladara, zapovednika, upotrebljava se kao sastavni deo ličnih imena npr. Kir-Janja.

Iz antičkog vremena sačuvan je monumentalni nadgrobni spomenik-mauzolej iz doba Persijskog carstva, Kiri Velikom iz 5.v.p.n.e, čijim se oblikom inspirisao Ivan Meštrović pri izradi spomenika neznanom junaku na Avali.

Poreklo i značenje imena na slovo “D” i “Dž”

DRAGANA / DRAGAN / DRAGINJA / DRAGICA / DRAGA / DRAGUTIN

Stara slavenska imena izvedena od reči “drag” koja je od davnina veoma zastupljena u mnogim slavenskim imenima u značenju “milo i drago”.

DARINKA / DARA

Darinka je žensko ime nastalo od reči “dar”, “darovati”. Obično se daje detetu koje kao da je božjim čudom rođeno. Ovo ime znači “poklonjen od Boga”, “dar od Boga”.

DRINKA

Drinka je žensko ime nastalo u narodu po imenu reke Drine. Označava osobu koja je poreklom sa Drine ili je nekom anegdotom vezana za nju. Muški oblik ovog imena je Drinko. Drugi oblik ovog imena je Drina.

DRENKA

Drenka je žensko ime nastalo uzimanjem naziva za veoma cenjenu lekovitu biljku dren za lično ime. Simbol je snage i zdravlja. Daje se deci kako bi se zaštitila od bolesti i darovala im dug i srećan život. Muški oblik ovog imena je Drenko. Drugi oblici ovog imena su Dren i Drena.

DANIJELA / DANIJEL

Ime potiče iz starohebrejskog jezika i znači “Bog je moj sudijа”. Na našim prostorima se ovo ime vezivalo za reč “dan”, pa se obično davalo deci rođenoj danju. Od ovog imena izvedena su imena Dana, Dane, Danela, Daniel, Danilo, Danko…

DANICA

Žensko ime Danica je ujedno i narodni naziv za Veneru (zvezda Danica), a izvedeno je iz reči “dan”. Skraćeni oblik ovog imena je Dana, Daca. U prenesenom značenju predstavlja bistru, jasnu, svetlu, besprekornu osobu, koja živi na strani svetla – daleko od sila mraka i tame. Takođe, to je ona osoba koja razdanjuje i obasjava – zrači dobrotom i istinom, iskrenošću.

DOBRILA / DOBRILO

Dobrila je žensko ime domaćeg porekla. Značenje imena dolazi od reči “dobar, dobra”. Ostali oblici ovog imena su Dobri, Dobra, Dobrana, Dobril, Dobrin, Dobrinka, Dobrinko, Dobrica, Dobro, Dobroje i Dobrota.

DUŠICA / DUŠANKA / DUŠAN

Dušan je starosrpsko ime koje vodi poreklo od reči “duh” i “duša” ili od naziva praznika Duhovi. Sinonim je dobrote i lepote. U prošlosti je izražavalo roditeljsku želju da dete dugo živi. Jedan od prvih, a možda i prvi nosilac imena bio je car Dušan iz loze Nemanjića. Ostale verzije ovog imena su Duja, Dujo, Dula, Dule, Dulin, Duša, Dušana, Dušanka, Dušica, Duška i Duško.

DOBRIVOJE / DOBRIVOJ

Stara slavenosrpska imena. Složena su od reći “dobar” i “vojnik, borac”. Ime Dobrivoje označava dobrog ratnika, dobrog borca. Pomen imena sacuvan je u zapisima iz ranog srednjeg veka što svedoci o njegovoj starini.

DAMIR / DAMIRA

Ime Damir je nastalo od dve reči: dati i mir. Ime označava onoga koji daje mir. Ime Damir možemo naći i kao tursko ime, a znači ustrajan, uporan, žilav, tvrd, nepopustljiv. Drugi oblik ovog imena Demir, Dado te ženski Damira.

DOBROMIR

Naše domaće ime složeno ime od slovenskih rečiа “dobar” i “mir”. Osnova “mir” na kojoj je izgrađeno ovo ime, veoma je zastupljena u mnogim slovenskim imenima. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i u miru.

DRAGOLJUB

Staro slavensko ime. Složeno je od osnova sa znacenjem “drag” i “ljubak”. Od ovog imena izvedena su imena Dragoj, Dragoje, Dragojla, Dragojlo i Dragolj.

DUNJA

Naše domaće u kojem je naziv drveta i mirisnog ploda “dunja” uzet je za lično ime. Još jedno tumačenje imena Dunja govori o tome da ono vodi poreklo od grčkog imena Eudokia, koje je izvedeno iz grčke reči eudoxia, što znači „dobar glas “ i „dobra moć rasuđivanja“. Dunja na arapskom znači “svet”.

DIJANA / DAJANA

Nastalo je od latinskog “Diana”. U rimskoj mitologiji ovo je ime boginje lova, personifikacija meseca, svetlosti, plodnosti. U grčkoj mitologiji joj odgovara Artemida.
Stariji oblik imena – Divijana vezuje se uz reč “divus, diva” što znači bog, boginja i “divinus” što znači božanski, nebeski.

DEJANA / DEJAN

Staro slavensko ime. Pretpostavlja se da potiče od staroslovenske reči “dejati” što znači “činiti, raditi” ili od staroslovenske reši “des” u značenju “desiti se”. u prošlosti reč “des” bila je jednaka današnjem znacenju reši “sreća” (dobra ili zla).
Takođe postoji mišljenje da vodi porijeklo iz latinskog “Dea” što znači “boginja” ili “Deus” u znacenju “Bog, božanstvo”. Od ovog imena izvedena su imena Dejana, Dejka i Deka.

DALIBOR / DALIBORKA

Staroslavensko i češko ime. Složeno je od osnova sa značenjem “daleka” + “borba, rat”. Od ovog imena izvedena su imena Daliborka, Daliborko i Daša. U prenesenom značenju ono predstavlja osobu zaštićenu od ratova, sukoba, neprilika.

DAVOR / DAVORKA

Ime vodi poreklo od starog uzvika čuđenja, radosti, pretnje i žalosti. Smatra se imenom božanstva rata u staroslovenskoj mitologiji. Od ovog imena izvedeno je ime Davorin, Davorjanka, Davorka, Davorko.

DENIS / DENISA

Denis je muško ime nastalo od francuskog Denise. može biti i turskog porekla nastalo od reči “deniz” što znači more. Vezuje se i za grčkog boga vina, grožđa, plodnosti, uživanja i ekstaze – Dionisa. Ženski oblik ovog imena je Denisa. Iz ovog imena izvedna su imena Danisa, Danis.

DAMJAN / DAMIJAN / DEMJAN / DAMJANKA

Damjan je muško ime a dolazi od latinskog oblika Damianus. Potiče od grčkog imena Damjanos. Osnova mu je glagol “damazo” – krotim, prisiljavam, pobeđujem. Drugi oblici ovog imena su Damnjan, Damjanka, Damljan, Damnjanka, Damjana.
Na ovim prostorima se vezuje i za biljku tamjan – aromatičnu smolu lekovite i obredne biljke koja pročišćava, ovsveštava, rasteruje zle duhove. Tamjanika je i vrsta grožđa koja se uzgaja u Srbiji i Makedoniji.

DAVID / DAVIDA

David je ime starozavetnog vladara – drugog i najvećeg kralja Izraela. Ime potiče iz starohebrejskog “Dawidh” što znači “voljen, ljubljen, prijatelj, ljubimac”.

DESANKA / DESA

Staro slavensko ime izvedeno od reči “des” što je osnova reči “desiti se”. Nekada je značenje reči “des” označavalo sreću, ali ne samo onu dobru nego i lošu.

DUBRAVKA / DUBRAVA

Ime Dubravka je žensko ime koje nastalo od imenice dubrava, sa značenjem dub dubova šuma tj. hrastova šuma. Hrast i u hrišćanstvu, kao i u pagansko doba važi za sveto drvo.

DUDA / DUDIJA

Po jednom tumačenju ovo je žensko ime persijskog porekla i znači “papagaj”.
Po drugom tumačenju reč je o imenu izvedenom od reči “dubrava” što označava gaj, šumarak, hrastovu šumu. U tom smislu, nosilac ovog imena je vezan za prirodu. U prenesenom značenju on je šumska osoba.

DESIMIR / DESIMIRKA

Staro slovensko muško ime nastalo spajanjem glagola “desiti” i imenice “mir”. Ovo ime se daruje u želji da osoba koja ga nosi živi u miru, sreći i blagostanju. Od ovog imena izvedeno je ime Desimirka.

DIMITRIJE / DMITAR

Dimitrije je muško ime grčkog porekla. Potiče od imena Demetrios što znači zemljin rod. U grčkoj mitologiji, Demetra je boginja žita i plodnosti, njegovateljica mladih i zelene zemlje, čuvarka braka i svetog zakona.
Dimitrije je i ime hrišcanskog mučenika Svetog Dimitrija Solunskog Mirotočivog. U srednjem veku Sveti Dimitrije je poštovan kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojovnika među svetiteljima. U Srbiji se sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan.
Ostali oblici ovoga imena su Dimitrij, Dimitrija, Mita, Mitar, Mitko i Mitra.

PLANIRA SVAKI DETALJ: HOROSKOPSKI ZNAK SA OPSESIVNOM ŽELJOM ZA KONTROLOM

PROČITAJTE OVO AKO STE UMORNI OD SVEGA