in

PRAVO POREKLO I ZNAČENJE TVOG IMENA: PRONAĐI SVOJE IME, SAZNAJ ODAKLE POTIČE I ŠTA ZNAČI

Poreklo i značenje imena na slovo “Đ”

ĐORĐE / ĐURĐA / ĐURĐICA / ĐURĐINA / ĐURO / ĐURA / ĐURAĐ / ĐURĐE / ĐURĐIJA

Ime Đorđe je nastalo od imena Georgije koje dolazi od grčke reči “georgos” što znači onaj koji obrađuje zemlju odnosno zemljoradnik. Dolazi od reči “geo” što znači zemlja, i ergo što znači raditi. Ime je sveca Georgija, tj. Sv. Đorđa. koji se slikovitio prikazuje kako ubija zmaja, odnosno aždaju. Ženski oblici ovog imena su Đurđa i Đurđica, muški Đorđo, Dorde…

ĐULIJA / ĐULIJANA / ĐULINKA / ĐULKA / ĐULA

Đulija je žensko ime persijskog porijekla. Ova imena imaju osnovu u persijskom, ali takođe i u turskom jeziku “đul” što znači ruža.

Poreklo i značenje imena na slovo “E”

ELIZABETA / ELIZABET

Elizabeta je veoma staro ime, rašireno po celome svetu. Potiče iz Biblije – tako se zvala majka Jovana Krstitelja.

Koren ovog imena je hebrejski i predstavlja spoj dve reči “Bog i sedmica”. Bog je savršenost, Bog je sedmica, Bog je zakletva. Seba (sedam) je sveta brojka. Preko grčkog (Elisábet) i latinskog (Elisabeth), dolazi do našeg oblika Elizabeta. Neki oblici ovog imena su Elizabeth, Ela, Ella, Eliza, Elisa,. Eliza, Liza, Elza, Izabela, Izabel, Isabela, Isabel, Eli i Elica.

ELVIN / ELVINA / ELVEDIN

Elvin je muško ime arapskog porekla. Izvedeno je od imena Elvedin. Značenje imena je: dobročinstvo vere, poklon, dar. Ženski oblik ovog imena je Elvina.

ELVIS

Elvis je muško ime staroengleskog porekla. Nastalo je spajanjem staroengleske reči Eall (po novome all – što znači sve) i reči wise (što znači mudar). Daruje se deci kojoj se želi mudrost i znanje. Postoje mišljenja da je ime nastalo od starog nordijskog mitološkog imena Alvíss. Ženski oblik ovog imena je Elvisa.

EMILIJA / EMILIJANA

Emilija je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinske reči “aemula” što znači “takmičiti se” i latinskog prezimena “Aemilius”. Oblici ovog imena su imena Emilia, Emilio, Emilijan, Emilije, Emilia, Emilio, Emil Emilije, Milija, Milijan, Milijana i Milijanko.

EMINA

Emina je žensko ime i potiče od turskog Emine i arapskog Amina. Daje se u želji da osoba koja nosi ovo ime bude poštena, sigurna, poverljiva, časna, verna, čestita. Muški oblik imena je Emin. Drugi oblik ovog imena je Emine. Takođe se ime Amina prevodi i kao “žena mira i harmonije”.

ELEONORA

Eleonora je žensko ime, a postoje različita tumačenja njegovog porekla i značenja. Po jednima ovo ime vodi poreklo od grčkog imena Helena. Vezuje se za grčka imena Elene, Helene. Izvorno “hele” znači sjajna, blistava. Skraćeni oblik ovog imena izvedeno je ime Leonora, drugi oblik ovog imena je Elenora.
Po drugima, ovo ime je izvedeno od imena Alienor. Takođe postoji mišljenje da je izvedeno od germanskog “Aldenor”, što znači “stari sever”. Takođe je moguće da dolazi od grčkog “eleos” što znači “milost, saosćanje”.

EMANUELA / EMANUEL

Ovo ime vodi poreklo iz hebrejskog jezika i znači “Bog s nama”.

ELENA

Vаrijаntа imenа Jelenа. O značenju imena Jelena: Ime potiče iz grčkog “Elene, Helene”, izvorno iz “hele” u značenju “sunčeva svetlost, sjajna, blistava”. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, kćerke Zevsa – Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa. U Homerovoj Ilijadi, lepu Jelenu, ženu spartanskog kralja Menelaja ugrabio je trojanski princ Paris, sin trojanskog kralja Prijama i zbog toga je vođen dugi i krvavi Trojanski rat. Daruje se ženskoj deci kako bi ih krasila božanska lepota.

EDINA / EDIN

Edin je muško ime arapskog porjekla izvedeno od reči “din” koja znači: vera, religija, autoritet. Od njega je izvedeno žensko ime Edina – verna, pobožna.

EMA

Po jednima je ovo ime nemačkog porekla – potiče od nemačkog Emma, što je skraćenica od Emengard, Emenhild… U osnovi ovog imena je pojam “ermanischen, ermen, ermana, irmana” koji znači “velik, sveobuhvatan”.
Po drugima, ovo ime je samo skraćena verzija imena Emilija, ili Emilijana.

ESMA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – najuzvišenija, najplemenitijeg karaktera, izvedeno od arapskog “Asma” što predstavlja ugled i slavu. Iz ovog imena izvedeno je ime Esmana, Esmina i Esminka.

EGON

Egon je muško ime mađarsko – albanskog porekla. Značenje imena je: snažan mač. Ženski oblik ovog imena je Egona. Iz ovog imena izvedeno je ime Egzon.

EMIR / EMIRA

Emir je muško ime arapskog porekla, izvedeno od arapske reči “amīr” što znači zapovednik, princ, knez, vladar ili vojskovođa. Emir je i plemićka titula u dobrom delu islamskog sveta. Ženski oblik ovog imena je Emira. Iz ovog imena izvedeno je ime Emro, Emar.

ENA

Po jednom tumačenju, ime Ena je skraćenica od imena Irena – grčki Eirene. Po grčkoj mitologiji, ona je boginja mira, kći Zevsa i Temide, najmlađa Hora. Grčka reč eiréne znači mir. Muški oblik ovog imena je Eno.

Po drugom tumačenju ovo ime je samo hipokoristika (ime od milja, varijanta imena) imena Enesa. Na keltskom jeziku Enesa ima značenje “strastvena ili vatrena”. Na irskom ima značenje “zahvalna”.

EVA

Biblijsko ime. Potice iz starohebrejskog Hawwa u značenju živo biće. Po starozavetnom mitu, Eva je prva žena i žena prvog čoveka na svetu – Adama, stvorena od njegovog rebra, pramajka čovečanstva, odnosno majka svih živih.
Moguće je da je ime Eva i hebrejski oblik imena hetitske boginje Hebe. Popularno je u vecini zapadnoevropskih naroda od najstarijih vremena do danas. Od ovog imena izvedeno je ime Evica.

VELIKI LJUBAVNI I ŽIVOTNI HOROSKOP ZA APRIL 2021: PRVO RASKID A ONDA TI KONAČNO STIŽE PRAVA LJUBAV KOJU SI DUGO ČEKALA

13 EMOTIKONA KOJE KORISTIMO POGREŠNO: OVO JE NJIHOVO IZVORNO ZNAČENJE