in

PRAVO POREKLO I ZNAČENJE TVOG IMENA: PRONAĐI SVOJE IME, SAZNAJ ODAKLE POTIČE I ŠTA ZNAČI

Poreklo i značenje imena na slovo “F”

FILIP / FILIPA

Ime Filip ima latinsko i grčko poreklo. Potiče od latinskog oblika Philippus, ali i od grčke složenice Filipos: fileo znači volim, a hippos – konj. Filip je, dakle, onaj koji voli konja, ljubitelj konja, prijatelj konja.
Popularno je u svim jezicima hrišcanske civilizacije, zahvaljujuci tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Najranije poznati Filip bio je makedonski kralj, otac Aleksandra Velikog, a za njim još nekoliko vladara anticke Makedonije. Iz Francuske, gde se više srednjevekovnih kraljeva tako nazivalo, ime se raširilo po zapadnoj Evropi.

FRANJO

Franjo je pohrvaćeno latinsko ime Franciscus (italijanski Francesco). U osnovi ovog imena je starofrancuska reč “franc” što znači slobodan. Iz istog je izvora ime germanskog plemena Franci, koje u 5. vijeku osvaja rimsku provinciju Galiju (danas Francuska) i tu osnivaju jaku državu. Ime je u hrišćanskom svetu postalo poznato po Franji Asiškom, osnivaču franjevačkog reda.

FRIDA

Frida je žensko ime evropskog porekla, najverovatnije nemačkog. Značenje imena je mir, zaštita.

FATIMA / FATA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je “sprečavanje ili odvajanje nečega” ili “ona koja odbija dete od dojenja”, ili “zaštitnica deteta, ona koja se suzdržava”. Fatima se zvala najmlađa kći Muhameda.

Na latinskom i grčkom jeziku označava sudbinu, ono što je suđeno da se dogodi. Tri Fate, tri suđaje su te koje, po paganskom verovanju, dočekuju novorođenče i određuju mu sudbinu, kakav će život voditi. U tom smislu Fatima može biti ta koja odlučuje o (svojoj) sudbini, ona kojoj je suđeno da se rodi, ili čak babica – ona koja dočekuje novorođenčad, preseca pupčanu vrpcu i uvodi ih u svet.

FIKRET / FIKRETA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – misao, ideja, pojam, utisak.

FAHRETA / FAHRET

Značenje imena Fahreta na arapskom jeziku je: slava, veličina, sjaj, ponos. Skraćeno: Fahra.

FADIL / FADILJ / FADILA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – izvrstan, odličan, zaslužan, istaknut.

FARAH

Ime je persijskog porekla, a znači “sreća”, “vedrina”. Na turskom “ferah”, koji po nekim tumačenjima može takođe biti koren imena, znači “osvezenje”, “sreća”. Farah može biti i žensko a i muško ime.

FARIS / FARISA

Ime Faris na arapskom jeziku znači: junak, vitez, jahač, konjanik. Drugi oblici ovog imena su Fariz, Feriz, Feris.

FARUK

Muško ime Faruk na arapskom jeziku ima značenje: uviđavan, onaj koji strogo razlikuje istinu od laži.

Poreklo i značenje imena na slovo “G”

GORDAN / GORDANA / GORDANKA

Ime Gordan je varijanta od crkvenog Gordije, našeg oblika iz grckog “Gordianos – Gordias” što je bilo ime cara Frigije. Gordan je muško ime grčkog porijekla. Dolazi iz grčkog Gordianos ili latinskog Gordianus što je bio naziv glavnog grada Gordijum drevnog maloazijskog kraljevstva Frigije uz koje se vezuje legenda o Gordijevom čvoru.

Po predanju, Aleksandar Veliki je macem presekao Gordijev čvor – čvor koji je zavezao kralj Gordije na kolima kralja Mida i proprekao da ce onaj koji ga razreši zavladati svetom.
U narodnoj tradiciji ovo ime dovedeno je u vezu sa pojmom “gordost”, pa se zbog toga veruje da je nastalo na domacem tlu. U narodnoj svesti oličava gordu, dostojanstvenu, ponosnu osobu. Skraćena verzija je Goca.

GVOZDEN / GVOZDENKA / GVOZDENIJA

Ovo je slovensko, zaštitno ime. Pridev “gvozden” uzet je za licno ime. U prošlosti uopšte nije bila retkost davati deci ovakva imena koja za funkciju imaju da zaplaše zle sile i oteraju zle duhove i crnu magiju. Ono je sinonim za čvrstoću, otpornost.

GORAN / GORANA / GORJANA / GORANKA / GORICA

Staro slovensko ime koje vodi poreklo od reči “gora” (šuma, planina). U prenesenom značenju predstavlja osobu rođenu, ili nastanjenu u šumi, na planini, brđanina, planinca. Sinonim je golemosti i snage.

Ovo ime Vuk Karadžic ovako objašnjava: “tako najviše prozovu onoga koji se rodi u planini kod stoke”. Smatra se da je u dalekoj prošlosti izvedeno od Gorislav. Postoji mišljenje nekih etimologa da mu se poreklo naslanja na ime Georgije. Od ovog imena izvedena su imena Gora, Gorana, Gore, Gorica i Gorjanka.

GLIGORIJE / GLIGOR / GRIGOR / GREGOR / GREGORIJE / GRIGORIJE

Muško ime grčkog porijekla. Označava onog ko je oprezan. Još neke varijante su imena Gliga, Gliša, Glišo, Grga, Grgo i Grgur.

GABRIJEL / GABRIJELA / GAVRILO

Ovo ime je kod nas došlo iz italijanskogskog jezika. Izvedeno je od hebrejskog imena Gabrijel u značenju “Bog je moja snaga”. Daje se po biblijskom arhanđelu Gavrilu koji je u Bibliji drugi od sedmorice arhanđela za saopštavanje božijih poruka smrtnicima. Varijante ovog imena su poznate i popularne u skoro svim evropskim i bliskoistocnim jezicima. Preuzeo ga je i islam u arapskoj varijatni Gabrail – Džebrail, Džibril.

GOJKO

Staro slavenosrpsko ime sa korenom u reči “goj” što znači “miran”. Smatra se da je u dalekoj prošlosti izvedeno od imena Gojomir ili Gojislav. Ženska varijanta ovog imena je Gojka.
Reč “goj” u Bibliji takođe označava narod, ali i pagane, na hebrejskom označava one koji nisu jevreji (u pogrdnom smislu). Tako ovo ime može prosto značiti “narodni čovek”, “čovek iz naroda”, ili “paganin”.

U novije doba se ime vezuje i za pojam “gojiti”, “hraniti” i u tom smislu se daje detetu sa željom da živi u blagostanju – debljina, gojaznost, podgojenost se vezivala za zdravlje, lepotu i bogatstvo.

GEORGIJE / GEORGINA

Georgije je muško ime grčkog porekla i označava onog ko obrađuje zemlju, zemljoradnika. Dolazi od reči “geo” što znači zemlja, i ergo što znači raditi. Pojavljuje se u raznim narodima i jezicima, prvobitno kao Georgios i Giorgos . Na toj osnovi, nastala su i imena Georgije i Georgi. Kod Italijana je dobilo oblik Đorđo. Engleska varijanta ovog imena je Džordž, Nemačka Georg, Španska Horhe. Kod nas se veoma često javlja u oblicima imena Đorđe, Djuro, Đuro, Đole, Djole, Đurađ te ženskim oblicima Đurđija, Đurđa, Đurđica, Georgina, Georg, George i drugim. Ime je hrišćanskog sveca Sv. Georgije, tj. Sv. Đorđe.

GLORIJA / GLORIA

Ovo je ime koje vodi poreklo od latinskog imena Gloria. Značenje mu je slava, čast, lovorike, pobeda i moć. U prevodu na naš jezik ovo ime bi moglo odgovarati imenu Slavica, Slavka…

GROZDANA / GROZDAN / GROZDANKA / GROZDA

Stara slovenska imena. Vode poreklo od reči “grozda” koja označava vinograd, koren, grožđe. Još neke varijante ovih imena su Grozdanija i Grojana. Ime je simbol plodnosti, bogatstva, raskoši, divote, blagostanja, ali i opijenosti, blesavluka, slasti.

GOSPAVA

Staro žensko ime koje je domaća tvorevina. Izvedeno je od reči “gospa” i odnosi se na gospođu, ali može imati i drugačiji smiso. Za boga takođe kažemo “Gospod”, tako da se ime Gospava može tumačiti kao božja, od boga i posvećena bogu. S druge strane, imamo reči poput “gospodski, gospodar” koje označavaju moć, vlast, autoritet, bogatstvo.
Drugi oblici ovog imena su Gospojina i Gospojinka.

GORČIN

Staro ime s našeg podneblja izvedeno od osnove prideva “gorko”, “gorčina”, “gorak”. Davlao se deci da ih se zaštiti od zlih duhova. Drugi oblik ovog imena je Gorčilo.

GRADIMIR / GRADIMIRKA

Staro slovensko ime složeno od pojmova “graditi” i “mir”. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i mirno i da bude mirotvorac, onaj koji miri i spaja ljude.

GRADISLAV / GRADISLAVA

Ime doslovno znači “Onaj/Ona koja/koji gradi slavu”. Daruje se onome kome se želi uspešan i bogat život, uticaj, popularnost, slava i moć. Slava je takođe reč koja se može koristiti u svrhu pozdrava, obraćanja, najčešće upućenom nekome uzvišenom. U tom smislu ova imena se mogu odnositi na onog koji spaja ljude i radi na svom uzdizanju. Slava je i slavlje, pa se tako ovo ime može odnositi na onog ko ljude zabavlja i čini ih srećnim, priređuj

e mnogo slavlja – što u prenesenom značenju može biti da živi u blagostanju.

GOSTANA

Ime gostana izvedeno je od reči “gost”, “gostiti”, “ugostiti”. Daje se detetu sa željom da postane dobra domaćica, ali i rado viđen gost.

GOSTIMIR / GOSTIMIRKA

Značenje imena dolazi od imperativa gosti (od gostiti) i mir. Ovo je naše domaće ime složeno od slovenskih osnovа. Sadrži u sebi osnovu “mir” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno, gostoljubivo i u miru. Da je mir i blagostanje glavni gost u njegovom domu.

GRADIŠA

Gradiša je staro ime. Sastavljeno je od dve reči koje se međusobno prepliću. S jedne strane imamo reč grad, a odnosi se na onoga koji je iz grada, ili koji nešto gradi. Drugi oblik ovog imena je Grada. S druge strane imamo reč “radi”, “radiša”, “raditi” – koja upućuje na vrednog i radnog čoveka.

VELIKI LJUBAVNI I ŽIVOTNI HOROSKOP ZA APRIL 2021: PRVO RASKID A ONDA TI KONAČNO STIŽE PRAVA LJUBAV KOJU SI DUGO ČEKALA

13 EMOTIKONA KOJE KORISTIMO POGREŠNO: OVO JE NJIHOVO IZVORNO ZNAČENJE