in

PRAVO POREKLO I ZNAČENJE TVOG IMENA: PRONAĐI SVOJE IME, SAZNAJ ODAKLE POTIČE I ŠTA ZNAČI

Poreklo i značenje imena na slovo “H”

HANA

Hana je žensko ime a nastalo od nemačkog imena Hanne, a izvorno je hebrejskog porekla. Potiče od reči “Hanna” što znači milost.
Takođe postoji tumačenje da je ovo ime tursko persijskog porekla sa značenjem: carica, vladarka, ali i razumevanje, iskusna i pametna žena. Drugi oblik ovog imena je Hena, Hanadi, Hanuša, Hanna i Hankija, Hanija, Hanka, Hanuša, Hanča. Može biti i hipokoristika (ime od milja, varijanta imena) od Hanifa, Hanuma, Ilhana, Rejhana, Umihana.

Takođe postoji i tumačenje da je ime nastalo od naziva biljke “kana”, koja se koristi za farbanje kose i ukrašavanje tela.

HELENA

Helena je izvorno grčko ime: Heléne, prema grčkoj reči heláne, heléne, znači baklja, sjaj, blistavost. U grčkoj mitologiji Helena je kći Zevsa i Lede. Homer u Ilijadi peva o njoj kao o lepoj Heleni ženi kralja Menelaja, koju otima trojanski kraljević Paris, što je bilo povod za trojanski rat. Drugi oblici ovog imena su Helen, Elena, Jelena, Jelenica, Jelenka, Jecka, Jeka, Lela, Lena, Lenka i Lenče.

Ime “Helios”, grčkog boga sunca, takođe ima iste korene i označava svetlost, bleštavilo, blistavost.

HAJDANA

Hajdana je žensko ime turskog porekla. Značenje imena je sjajna, svjetla, jasna, srećna. Muški oblik ovog imena je Hajdan. Drugi oblik ovog imena je Hajdina.

HARIS / HARISA

Značenje imena Haris na arapskom jeziku je: čuvar, ratar, lav.

HRVOJE

Ime je u potpunosti hrvatskog porekla. Naziv za čoveka hrvatske narodnosti uzet je za lično ime. Od ovog imena izvedeno je ime Hrvoj.

HASAN / HASANA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je lep, lepotan, divan, ljubak.

HILDA

Žensko ime nemačkog porekla. Značenje imena je: zaštitnica.

HAJRUDIN

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je dobrotvoran, izvrstan u veri, sreća vere, dobro vere. Ženski oblik ovog imena je Hajrudina. Skrćeni oblik ovog imena je Hajro. Iz ovog imena izvedeno je ime Ajrudin, Hajruš, Hajruša, Hajradin.

HANKA

Hanka je žensko ime arapskog porekla. Značenje imena je: razumevanje, iskusna pametna žena. Iz ovog imena izvedeno je ime Hankuša.

HRANISLAVA / HRANISLAVKA / HRANISAV / HRANISAVKA / HRANISLAV

Staro slovensko ime sačinjeno od dve reči: “hraniti” i “slava”. Datira verovatno još iz praslovenskog doba. Davalo se detetu sa željom da postane hvaljen, čovečan, poznat.

HRISTOSLAV / HRISTOSLAVKA

Ime je nastalo od spajanjem grčkog naziva za hrišćanina (Hristos), ili imena Isusa Hrista sa rečju “slav” koja može predstavljati slavu, pozdrav uzvišenom, ili pripadništvo slovenskom narodu, slav, sloven, slovenske krvi. U prvom smislu ime može značiti “slava Hristu”, a u drugom smislu značenje imena je “Sloven hrišćanin”, “Sloven hrišćanske vere”.

HRISTIVOJE / HRISTIVOJ

Ovo ime predstavlja spoj grčke reči “Hristos” što znači “hrišćanin” i nastavka “voj”, “voje” što može da se odnosi na vojevanje, ratovanje, bitku. U tom smislu se smatra da je nosilac ovog imena božji ratnik, borac za boga i hrišćenstvo. Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu.

HRANIŠA

Ime koje vodi poreklo od glagola hraniti. Daje se detetu sa željom da mu u životu ništa ne fali, da je uvek dobro nahranjeno i zbrinuto, ali i da ume da se brine o drugima.

HRASTIMIR

Slovensko ime sačinjeno od reči “hrast” – što je sveto drvo u slovenskoj mitologiji, ali i u hrišćanstvu, i reči “mir”. Označava želju roditelja da im sin bude miran, pobožan i mudar čovek, stub okupljanja porodice ( kao što su se nekada seljani okupljali oko osveštanog hrasta). Hrast je i simbol snage, opstanka, hrabrosti, junaštva i časti.

HALID

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – trajan, krepak, snažan, čio, večan.

VELIKI LJUBAVNI I ŽIVOTNI HOROSKOP ZA APRIL 2021: PRVO RASKID A ONDA TI KONAČNO STIŽE PRAVA LJUBAV KOJU SI DUGO ČEKALA

13 EMOTIKONA KOJE KORISTIMO POGREŠNO: OVO JE NJIHOVO IZVORNO ZNAČENJE