in ,

SEDAM KRIVACA ZBOG KOJIH NEMATE KONCENTRACIJU

 Ako ste primitile da nešto ne štima u zadnje vreme i da ne možete da se skocentrišete na nešto, nemojte se nervirati, već pronađite “krivce” za vaše stanje. Mi vam otkrivamo 7 razloga koji vam kradu fokusiranost i produktivnost.

7. Osetljivost ili intolerancija na hranu

Da li se osećate malaksalo, bezvoljno i bez energije? Možda bi trebalo da analizirati hranu koju unosite u organizam i fenomen koji je nedavno postao popularan kod milenijalaca, a to je intolerancija na  hranu. Određene namirnice, osim na vašu liniju, mogu loše uticati i na energiju. Ako imate problema s koncentracijom, potražite pomoć nutricioniste i uradite test osetljivosti na hranu.

6. Perfekcionizam

Verovatno o tome nikada niste razmišljale, ali težnja da imate sve pod kontrolom može da vas dovede do potpunog ludila. Normalno je da stremite ka savršenstvu, ali isto tako je potpuno u redu ako ne bude sve onako kako ste zamislile. Ne dopustite bespotrebnim ograničenjima da vas sputavaju da zablistate na pravom mestu u pravo vreme zbog manjka koncentracije prouzrokovane vašim perfekcionističkim zahtevima.

5. PMS

Nekoliko dana pre menstruacije žene ulaze u razdoblje kada njihovi hormoni potpuno luduju, kao što sigurno već znate i zbog toga možete osetiti ozbiljnu vrtoglavicu, depresiju, glavobolju pa i želju za povraćanjem. Tačno je da svaka devojka predmenstrualni period proživljava na svoj način, ali ako ste u grupi onih kojima koncentracija tih dana nije na zavidnom nivou, probajte s detoksikacijom tela. Meso zamenite ribom i plodovima mora. Znamo da će vam ovo najteže pasti, ali probajte da izbegavate i čokoladu.

4. Loša krvna slika

Nizak nivo gvožđa u organizmu smanjuje našu kognitivnu inteligenciju. Zbog toga je sposobnost razmišljanja, zaključivanja i primećivanja stvari oko sebe veoma mala. Ako ne želite trajnije posledice, neophodno je da uzmete stvari u svoje ruke. Naučnici tvrde da četveromesečno unošenje namirnica bogatih gvožšem može trajno poboljšati sposobnost fokusiranja.

3. Vaša “to do” lista

Sele ste za stol, skuvale čaj i spremne ste da realizujete svoje planove. Ali odjednom ste se setile kako još niste objavile onu novu fotku na Instagramu, mama još uvek čeka na vaš odgovor, obaveze od juče još uvek čekaju da ih završite… Polako! Iako vam deluje da imate koncentracije na pretek, treba da znate da je ona zapravo “potrošna roba”. Napravite svoju “to do” listu. Sigurno ćete se osećati bolje, produktivnije i videćete da ste vreme iskoristile na pravi način. Kupite šareni rokovnik u koji ćete bežiti svoje obaveze, rešavati jedan po jedan zadatak i gledati kako vam koncentracija, a i volja rastu.

2. Kofein se ne slaže s praznim želucem

Kada preskačete doručak i popijete kafu ili crni čaj na prazan želudac, automatski svom jelu dajete signal da je vreme za kortizol, poznati hormon stresa. Ovaj sistem doslovno tera vaš organizam na preživljavanje. Koliko god mislile da će vas omiljeni napitak razbuditi i prodrmati, zapravo vaša pažnje od tog trenutka je katastrofalna. Zaboravite to! Napravite doručak bogat proteinima, mastima i ugljenim hidratima, nahranite svoje telo i mozak, a onda uživajte u kofeinu.

1.Sklonite telefon sa stola

Ma šta god pričali, sigurni smo da se većina vas slaže da život u 21. veku nije moguće zamisliti bez pametnog telefona na kome danas radimo apsolutno sve. Prema brojnim psiholozima, prvi korak ka boljoj koncentraciji je taj da udaljite svoj tzv. BFF uređaj od sebe kada želite da budete produktivne. Dok radite, šetate ili gledate film, ostavite telefon u torbi. Ako imate gomilu posla u kancelariji, a vaš pogled je stalno na vašoj igrački, jasno vam je da od tog posla nema ništa. Vaša koncentriranost na određenu stvar ili osobu sigurno će biti mnogo veća ako ovaj mali uređaj ne bude u blizini jer znate da on stalno traži pažnju.
 

POZNATI PSIHTERAPEUT OTKRIVA SEDAM ZAKONA DOBROG ŽIVLJENJA

AKO VAS BOLE JAJNICI ZA VRIJEME MENSTRUACIJE U VAMA JE BLOKIRANA ŽENE