in ,

ŠTA JE UOPŠTE GLUTEN?

U poslednje vreme sve češće čujemo priče i viđamo ljude koji su izbacili gluten iz upotrebe. Kao neku mantru ponavljaju priču da se osjećaju bolje i da bolje funkcionišu. Donosimo vam kratke odgovore na pitanja šta je to gluten, gde se nalazi i ko bi trebao da ga izbegava.

Gluten je protein koji se nalazi u određenim žitaricama, a to su upravo one žitarice tradicionalno najzastupljenije u ishrani: pšenica, ječam, raž, ovas. Žitarice bez glutena su kukuruz, pirinač, heljda, proso, sirak.

Ko treba da isključi gluten iz ishrane?

To su osobe obolele od celijakije (glutenske enteropatije), osobe intolerantne na gluten i one koje su osetljive na gluten. Često se bezglutenska ishrana preporučuje i osobama obolelim od autizma kao deo terapije. Celijakija je oboljenje koje zahteva apsolutno isključivanje glutena iz ishrane, jer ovaj protein toliko ošteti zid creva da praktično ne dolazi do apsorpcije vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, pa osoba dolazi u opasnost od brojnih malnutricija, deficita i drugih poremećaja zdravlja.

Simptomi intolerancije na gluten se javljaju ubrzo nakon konzumiranja hrane koja sadrži ovaj protein, a to su grčevi, gasovi, nadutost, dijareja. Tegobe koje osećaju osobe osetljive na gluten su blaže, ali uglavnom dovoljno nelagodne da se ti ljudi bolje osećaju ukoliko odaberu obrok bez glutena.

U kojim prehrambenim proizvodima je gluten skriveni sastojak?


Nažalost, osobe koje moraju da isključe gluten iz ishrane suočene su sa velikim problemom. Čak i vrlo male količine glutena mogu da uzrokuju vrlo ozbiljne zdravstvene probleme (npr. kukuruz samleven na istom mlinu gde je prethodno mlevena pšenica više nije pogodan za ishranu osoba osetljivih na gluten).

A pšenica je iznenađujuće prisutna u brojnim proizvodima gde je ne biste očekivali – u kobasičarskim proizvodima, čokoladi, sladoledu, soja-sosu, kečapu, začinima, čajevima, kajmaku, mladom siru, kiselomlečnim proizvodima.

Osobe koje moraju da konzumiraju hranu bez glutena uglavnom moraju same da pripremaju hranu kako bi bile u potpunosti sigurne da njihova hrana neće zbog nepažnje (ili neznanja) sadržati ovaj sastojak.

ODGOVOR NA JEDNU OD NAJGORIH PREDRASUDA: DA LI SU LEPE ŽENE GLUPE?

ZAVIRITE U SPEKTAKULARNU MEDITERANSKU VILU