in ,

ZAŠTO TREBAŠ ODUSTATI OD IDEJE DA MORAŠ DA IMAŠ NEKOG

Ne ako ne moraš

Nekada će se desiti da te neka osoba otpiše iako si postupala po ispravnim načelima, u skladu sa svojim uverenjima, svojom naravi, temperamentom, karakterom, prethodnim iskustvima, u skladu sa sobom. Ja sada neću govoriti o tome, ali recimo da mislim da je to potpuno u redu, iako može da bude bolno, ali i poučno. Čak mislim i da je neizbežno. Govoriću o otpisanosti iz života ljudi u čije se živote nisi čestito ni upisala.

Nemoj nikada da se pitaš, šta (još) treba da učiniš da bi mu se dopala

Samo nemoj. Molim te. Ne treba da učiniš ništa da bi mu se dopala. Jer ne moraš nužno da mu se dopadneš. Kao što on nije prvi (a koliko god izlizano zvučalo, zaista nije ni poslednji) koji se tebi dopao. Tako su se i njemu neke dopadale pre tebe, a neke će i posle. Da, više od tebe. Usput, uvek postoji šansa da mu se i baš jako dopadaš, ali da nije sposoban u skladu sa time da postupa.

Da li su to njegovi strahovi, neko prethodno neprijatno iskustvo, nespremnost, igrovnost u kojoj želi da mu uvek pružiš više i da ti budeš glavni inicijator, taktika… Uopšte nije bitno. Ako ne ume da ti uzvrati i pokaže zainteresovanost – o’ladi, sačuvaj se. Možda je to zaštitni mehanizam, možda se odvija sve nesvesno kod njega, možda i sam crkava od želje da to promeni, ali to nije bitno.

Nećeš ništa promeniti tim pokušajima da mu se svidiš. Ni sa još jednom diplomom, ni sa izbeljenim zubima, ni sa 10 kilograma manje, ni sa savršenim predlogom za vikend. Čak i kada bi se pod tim okolnostima predomislio, to bi bio najjači dokaz da je totalno površan i da ti ama baš apsolutno ne treba. I da to nije priča za duže staze. Ali nećeš time ništa promeniti, i ne treba da se mučiš zalud.

Možda je s druge strane, baš svestan da ti nije dorastao i da ne želi devojku koja će u tom odnosu dominirati kvalitetima, a sutra u životu uvek biti za lestvicu ispred. Možda ni ti ne bi želela nekoga ko bi te svojom superiornošću obeshrabrio ako ti takva vrsta odnosa nije motivišuća. Možda je takmičar.

Ne ispravljaj krivu Drinu

Ako je kriv, kriv je. Ne možeš mu ništa. Čak i ako možeš, ne treba, nikako. Ali ne možeš. Možda je bio zanemarivano dete u porodici, možda stariji brat koji je zapao u senku mlađih, možda su ga ti mlađi kasnije prešišali pa podstakli da razvije krizu identiteta, možda je bio zadirkivan od vršnjaka u školi, možda ne zna još uvek šta traži, možda se plaši od uspeha, možda se plaši ostavljanja, možda, možda, možda. Mogu u nedogled. I koja god od pretpostavki da je u pitanju, ili ako je miks, nećeš nadomestiti.

Ni ljubav majke, ni naklonost vršnjaka, ni odbačenost od strane prve ljubavi koja zaborava nema. Ali ćeš se provereno istrošiti, možda poružneti, ugojiti, smršati, osedeti, onemoćati u svim tim bezuspešnim pokušajima. Pusti neka se time bavi neka druga, koja će imati manje ambicije, a veće šanse da u tome uspe. Jer ne bi stigla ti da promišljaš o svim ovim mogućnostima da nisi već stigla do mesta punjenja rupe bez dna.

person standing on brown rock under blue sky during daytime

Pomiri se sa tim da će ga neka druga usrećiti, ili da će makar to tako predstavljati

Da, hoće, verovatno. I biće ti teško ako to vidiš i posvedočiš, moguće. Mada je jednako moguće i da ćeš ti do tada biti ponovo vrcava i lepršava pored nekog drugog iako ti je to sada teško da zamisliš. Eh, za kolike sam ljubavi mislila da ću patiti celog života. Da je svaka od njih bila prava i sudbonosna kako sam zamišljala, danas bih bila očajna.

Eno ih nasmejani, neki od njih nikad lepši, šetaju bebce, osluškuju dlanovima otkucaje srca iz njenog stomaka, vere se, žene se… I zaista želim da su srećni kao što deluje, i više od toga. Ne osećam više privlačnost i nemam tu vrstu zainteresovanosti, pa mi je lako da se radujem njihovom odmicanju. A bila sam uverena da ćemo se sresti opet, da je to ono što se ne propušta, da Kosmos ume da prepozna, da nikada ne bih prebolela da nastave.

woman in black blazer with white dress shirt

Velika je verovatnoća da neki od njih, ipak, i glume sreću. Za društvene mreže, za roditelje, za komšije, za radnike u Maksiju i na pijaci. Nekima je to značajno. Neke i to zadovoljava kad se pomire da “ne mogu drugačije i više”. Nemoj da budeš ta!

Zaštiti sebe pod hitno i odustani od ideje da moraš da imaš nekog

Okej, ispatetiši sa prijateljima, izjadikuj se, čak i samosažaljenje je u redu ako postaviš granicu. A onda prekini. Da priželjkuješ da ti se ipak javi, da shvati da si premija za njega, da možete zajedno da porušite sve barijere, da zamišljaš kako biste imali divno dvorište sa razigranom decom ili psima, da zamišljaš venčanje do kog nikad neće doći.

Čak iako ti se javi kada mu ego ogladni, da proveri da li si još u igri, stisni zube najjače što možeš, udahni još dublje i ne odgovaraj dok ne osetiš da je privlačnost prošla. Jer bi se matrice ponavljala, manipulacija bi se vratila isti čas, osećala bi se samo još iznurenije kada ti taj balon nove lažne nade pukne.

I ne moraš da imaš nikoga, da bi se pohvalila na društvenim mrežama. U pokušaju da se na taj način osvetiš njemu, velika je verovatnoća da cenu te osvete platiš baš ti sama kada vidiš da to ne daje željene rezultate, a još veća je verovatnoća da tu drugu jadnu osobu koja ispada kolateralna šteta oštetiš trajno i duboko. Ne želiš to da radiš.

Budi iskrena prema sebi

Da li bi ti on zaista bio toliko interesantan da je od starta poklanjao svu tu priželjkivanju pažnju u kombinaciji sa razumevanjem, romantikom, susretljivošću… I da li bi ti bio i dalje interesantan da sada to krene da radi? Odgovori u sebi i budi iskrena prema sebi!

Ne otpisuj ni ti njega

Da, ja verujem u filmove sa happy end-om i mislim da može čak i ona srednjoškolska ljubav da se probudi u odraslom dobu pa ispostavi sudbonosnom. Isto tako sam sigurna, da moramo prvo da otpustimo sve elemente opsesivnosti, maničnog proveravanja inboxa, grenjenja jastuka zamišljajući da je njegova ruka, trzaje da ulici kad nam periferni vid opali mošu da je možda on, da moramo da raskrčimo i očistimo prostor. Da preispitamo dešavanja u granicama normale, prihvatimo trenutne okolnosti, dopustimo disanje i njemu i sebi, nastavimo sa svojim životom i negom prema sebi, bavimo se životom.

I ako treba da se spojite u nekom zrelijem i odlučnijem trenutku – desiće se, i neće to uspeti nikakva sila da spreči, baš kao što ni sada ne može da vas približi. Makar ne na zdrav i željeni način. A igrice ti ne trebaju, em su štetne, em mogu da ostave trajne posledice.

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2020: PAŽLJIVIJE ANALIZIRAJTE NOVE PORUKE KOJE DOBIJATE OD VOLJENE OSOBE

NEDELJNI HOROSKOP OD 18. DO 24. MAJA 2020: LJUBAV ĆETE NALAZITI NA SVAKOM KORAKU I U SVAKOM DANU