in

ŽENA PRISUSTVOVALA VJENČANJU MUŽA SA DRUGOM ŽENOM: EVO ŠTA SE DESILO

Za mnoge žene u svijetu mogućnost da se njen muž oženi još jednom ženom apsolutno nailazi na odbijanje. Ali to nije bio slučaj sa sljedećom Egipćankom koja se fotografisala na vjenčanju svog muža i njegove nove žene, fotografija koju kritičari na društvenim mrežama nisu poštedjeli.

Neidentifikovana (prva) žena Mu’taza Hilala je kritikovana, ali i pohvaljena, ranije ove sedmice, nakon što su se pojavile fotografije kako sjedi pored svog muža i njegove nove žne na njihovom vjenčanju. Ali, prva žena ne samo da je pristala, već je navodno pomogla i u organizovanju cijelog događaja.

Na svome Facebook profilu Hilal je napisao:

Uvijek sam sanjao da imam drugu ženu, i kada sam rekao svojoj prvoj ženi o tome, ona je na početku bila malo uznemirena, ali pošto me zaista voli, na kraju se pomirila s idejom”. “Čak mi je pomogla da ubijedim roditelje moje druge žene na brak i sada ima odličan odnos s njom”, dodao je on. Nakon objave fotografije na društvenim mrežama, uslijedile su debate o poligamiji. Kao odgovor na fotografije koje je Hilal postavio na Facebook, jedan od komentara je glasio: “On je tako sebičan”. Međutim, drugi koji su osudili brak, pitali su se da li se ‘ovakve stvari zaista događaju?” i ‘da li stvarno u našem vremenu postoje žene koje to prihvataju?”.

Ali, naravno, bilo je i onih koji su pohvalili gest prve žene, poput jednog koji je napisao ‘ovo je nevjerovatna stvar za vidjeti. Prva žena zaslužuje poštovanje’. I naravno, jedan teoretičar zavjere koji kaže ‘možda je on tako loš muž, da je pomislila da ga preda nekome drugom’, dok su drugi predlagali ‘nijedna žena ne treba prihvatiti takvu situaciju, osim ukoliko ne voli svog muža. A ako voli, ona bi bila potpuno skrhana i uništena njegovim drugim brakom”.

Iako je poligamija dozvoljena u islamu, praksa ostaje kontroverzna muslimanima širom svijeta, a mnogi optužuju muškarce da zloupotrebljavaju vjersku dozvoljenost za zadovoljenje ličnih želja. Prema islamu, Allah, s.v.t., je objavio ajet o poligamiji nakon Bitke na Uhudu. Veliki broj muškaraca je ubijen u borbi, a njihove žene i djeca su ostale bez zaštitnika, stoga je Allah, s.v.t., objavio ajet kako bi se zbrinule udovice i siročad. Ali, Kur’an jasno navodi da muškarac može oženiti više od jedne žene ukoliko se prema njima ponaša jednako, namećući ograničenja i pravila o poligamiji.

Onda se oženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom.

10 KARAKTERISTIKA KOJE IMAJU SAMO NAJREĐI LJUDI NA SVETU

POGLEDAJ GA U OČI I AKO OVO VIDIŠ, OTKRIĆEŠ MNOGO O NJEMU