in ,

EVO KAKO SE IZBORITI SA NAPADIMA PANIKE

Panika je oblik ponašanja ljudi u kritičnim situacijama, a ispoljava se masovnim strahom od realne ili umišljene prijetnje.

Međutim, panika se može tretirati i kao jedna vrsta ispoljavanja neuroze, koja se izražava u obliku paničnog rastrojstva.

Prema intenzitetu panika se razlikuje (od lake do potpune) i po pravilu karakterišu je porast osjećaja straha, smanjenje kritičnosti u procjenjivanju onoga što se događa, sklonost spoljnim uticajima i pojava niza neprijatnih somatskih simptoma.

Znaci paničnog rastrojstva

Neočekivani napadi neobjašnjivog nemira ili straha (napadi panike), koji brzo rastu i traju nekoliko minuta

Napade prate takvi somatski simptomi kao što su tahikardija, bol u grudnom košu, osjećaj gušenja, mučnina, drhtanje u tijelu, vrtoglavica…

Pojava straha od ponovnih napada (strah od straha) i težnja da se izbjegavaju mjesta na kojima su se ovi napadi javljali.

Šta preduzeti?

Ostanite na istom mjestu i ne pokušavajte da “pobjegnete” dok napad ne prođe.

Ne trudite se da se koncentrišete na tjelesne osjećaje koji su se pojavili, već se potrudite da se smirite kako biste smanjili uznemirenost.

Potrudite se da se opustite pomoću laganog disanja  kontrola disanja obično smanjuje somatske simptome.

Shvatite da je to samo napad panike, koji nije opasan po život i da će svi osjećaji straha ubrzo proći. Pratite vrijeme na svom satu. Može vam se učiniti da je prošlo mnogo vremena, međutim napad će zapravo trajati nekoliko minuta.

Tehnike relaksacije:

4.  Pogledajte gore, duboko udahnite i spustite oči do nivoa horizonta, ravnomjerno izdahnite vazduh maksimalno oslobodivši pluća i opustivši sve mišiće. Ravnomjerno disanje doprinosi stabilnom ponašanju. Nekoliko puta udahnite i izdahnite.

3. Pogledajte u nešto plavo ili zamislite bogatu plavu pozadinu.

2. Pokušajte da zamislite datu situaciju sa strane, procijenite ovu situaciju kao nepoznata osoba koja posmatra ono što se događa i razmislite šte biste vi radili, da li biste bili uvučeni u ovu situaciju?

1. Osmijehnite se makar na silu, otklonite strah neočekivanom mišlju ili sjećanjem.

 

OTKRIVAMO DA LI SU PAROVI SKLONIJI DEBLJANJU

ZAVOĐENJE POČINJE U KUHINJI: PUT DO ŽENSKOG SRCA VODI PREKO STOMAKA