in ,

KAKO DO SREĆNIJEG ŽIVOTA U PET KORAKA

Jeste li ikada na par minuta seli u miru, zatvorili oči i razmislili na čemu i komu ste sve zahvalni u svom životu? Koliko je zahvalnost inkorporirana u vaš način života?

Iznenađujuće je kako jedan jednostavan i pozitivan čin kao što je zahvalnost može promeniti puno toga u životu svake osobe. Upravo je moć zahvalnosti ogromna i može bitno uticati na naš život… učiniti nas pozitivnijim, produktivnijima i uspešnijim osobama.

To naravno ne znači da time postajemo savršeni, jednostavno sretniji. No, zahvalnost treba biti inkorporirana u naš način života… zahvalnost treba svakodnevno živeti. Evo nekoliko jednostavnih načina koje možete primeniti u svom životu (slobodno izaberite ono što smatrate da se uklapa u vaš način života):

5. Jutarnji ritual zahvalnosti

Svako jutro uzmite 1 minutu svog vremena i promislite o ljudima koji su učinili nešto lepo za vas i o stvarima na kojima ste zahvalni u svom životu. Naravno, nemojte se truditi obuhvatiti sve u svom životu, neka bude spontano. Jedna minuta je dovoljna ako ste svoju pozornost posvetili iskreno i kvalitetno.

4. Kad imate težak dan, napravite listu zahvalnosti

Svi mi ponekad imamo “loše” ili stresne dane. Jedan od načina kako možemo takav dan pretvoriti u puno bolji je napraviti listu svih stvari na kojima smo zahvalni u životu. Uvek postoje mnoge stvari na kojima možemo biti zahvalni, od osoba koje volimo, do zdravlja, posla, krova nad glavom, hrane, odeće… i života uopšteno.

3. Umesto ljutnje ili kritike, iskažite zahvalnost

To zahteva veliku promena u ponašanju. Zapravo totalni preokret… i da, nije nimalo lak zadatak, ali donosi ogromne dobrobiti. Ako ste primjerice ljuti na saradnika, jer je nešto krivo učinio, pokušajte ne reagovati ljutito već udahnite duboko par puta, smirite se i pokušajte razmišljati o razlozima za što ste zahvalni toj osobi. Šta je ta osoba učinila lepo za vas? Šta je ta osoba odradila dobro? Iako je to težak zadatak, pronađite nešto.

Fokusirajte se na one stvari koje vas čine zahvalnim i to će polako promeniti vaše raspoloženje, a dugoročno poboljšati vaš odnos i pomoći da stvari funkcionišu bolje. Isto je i s kritikom, posebno u emocionalnim odnosima. Važno je moći međusobno deliti probleme, ali ne na način kritikovanja, već iz pozicije učenja i zahvalnosti. Na taj način odnos će postati jači i pun ljubavi.

2. Budite zahvalni kad se suočavate s izazovima

Mnogi ljudi vide poteškoće kad se suočavaju s teškim situacijama. Kad nešto pođe krivo, odmah pronađu razlog žaliti se i sažaljevati sebe, a to ih neće odvesti nikamo. Umesto toga, naučite se biti zahvalni na izazovima. To je prilika za učenje i lični rast, te će vas transformirati iz osobe koja se žali u pozitivnu osobu koja se stalno unapređuje, a tako ćete unaprediti svoj život.

1. Budite svesni onoga što imate, a ne onoga što nemate

Jeste li se ikada osvrnuli oko sebe i zapitali kada ćete konačno imati tu kuću ili auto iz snova ili shvatili da vaši prijatelji imaju bolje uređaje ili karijeru od vas? Budite zahvalni na onome što već imate i shvatite da sreća nije odredište, ona je već tu gde jeste.

I ne zaboravite biti zahvalni samom sebi, za sve što ste do sada učinili… važno je prepoznati vlastita postignuća.

Na čemu upravo sada možete biti zahvalni?

DESET STVARI KOJE BI TREBALI ZNATI PRE RAZVODA

ZA NJIMA UZDIŠE I MUŠKO I ŽENSKO: 7 VRUĆIH PROFILA INSTAGRAMA