in ,

NE DOLIJEVAJTE ULJE NA VATRU: PET POTEZA KOJI POGORŠAVAJU SVAKU SVAĐU

Nakon svađa obe strane često bivaju povređene, pa naprave klasične greške koje umesto da stabilizuju odnos među njima, još ih više udaljavaju.

Konstruktivno svađanje je sastavni deo svake normalne veze – bez obzira bila ona ljubavna, porodična ili prijateljska. Ali, nakon svađa obe strane često bivaju povređene, pa naprave klasične greške koje umesto da stabilizuju odnos među njima, još ih više udaljuju. Evo na šta treba da pripazite nakon “dobre” svađe:

5. Ne ignorišite osobu s kojom ste se posvađali

Jedna od najvećih grešaka nakon svađe je emotivna hladnoća prema osobi s kojom smo se posvađali”, ističe psihoterapeutkinja Rejčel A. Susmen. Iako vam se čini da ignorisanjem i ćutanjem kažnjavate drugu stranu, zapravo joj poručujete da niste u stanju da se nosite s iskrenom razmenom nečijih emocija.

Ta osoba će verovatno biti manje sklona da iskreno iskaže svoja osećanja u budućnosti. Umesto toga, recite nešto u ovom stilu: “Moja osećanja ne isparavaju tako brzo kao tvoja, ali daj mi 24 sata i verujem da će stvari biti ok. Ako ne budu, dodatno ćemo da razgovaramo.

4. Ne koristite reči izgovorene u svađi kao oružje

Ako u svađi osoba kaže nešto što vam smeta, recite joj da su vas te reči povredile i da izazivaju frustriranost kod vas”, predlaže psiholog Mišel Goland, stručnjak za savetovanje partnera iz Los Anđelesa. Nemojte da ih pamtite i da ih koristite kao arsenal za vraćanje neprijatnih komentara u budućim svađama, već sagledajte dobijene informacije sa svih strana. Imajte na umu da u svađi često izgovaramo stvari koje zaista ne mislimo, ili smo ih pogrešno formulisali. Suzdržite se i od “mrmljanja u bradu” nakon svađe.

3. Ne fokusirajte na uzrok svađe

Zamislite da je vaš suprug ili član porodice zaboravio da podignenovac na bankomatu, iako ste vi tu osobu izričito zamolili da to učini? Ova zaboravnost je podstakla svađu, ali ste je rešili prilikom prvog izlaska. Ali nakon zajedničkog izlaska, vi i dalje spominjete tu zaboravnost, pa vas ona oboje sprečava u uživanju u ostatku dana.

“Razlika između dobre i loše svađe ogleda se u tome da li ste rešili problem koji vas je izazvao na verbalni sukob”, napominje doktor Lori Pun. Umesto da prigovarate, odlučite se za mirno izražavanje vlastitih osećanja.

2. Nemojte da kažete: Nisam tako mislila

Izreći ovu rečenicu osobi koju ste povredili svojim rečima je poput pokušaja brisanja trajnog flomastera s papira”, ističe doktor Pun. Ona raspiruje situaciju, jer će druga strana na to sigurno da kaže: “Jesi, mislila si” i tako će da nastavi svađu, umesto da je prekine. Verbalne prepirke ovog tipa ne donose nikakve rezultate, pa se stoga ne preporučuju među partnerima, prijateljima ni članovima porodice.

1. Ne odbijajte hladno partnerovu želju za seksom

Ako ste se posvađali s partnerom ili suprugom, nakon svađe on će možda da predloži seks, iako je to vama poslednja stvar na pameti. “Dosta muškaraca želi da se prepusti uživanjima nakon svađe, jer je to jedan od načina da se ponovo s vama osećaju blisko”, kaže doksor Susman.

Umesto arogantnog “Stvarno?” ili hladnog okretanja leđa u zajedničkom krevetu, radije posegnite za nekom nežnijom akcijom. “Zagrlite ga i recite mu da trenutno niste raspoloženi za seks, ali da ćete možda da promenite mišljenje sutra.

9 ZNAKOVA KOJI GOVORE DA NE ZNAŠ ZAŠTO NE MOŽEŠ IZAĆI IZ LOŠE VEZE

KAKO KOJI HOROSKOPSKI ZNAK VOLI DA MU IZGLEDA KUĆA