in ,

ŠOKANTNE POSLJEDICE NEKVALITETNOG SNA

Pogoršanje kvalitete i duljine sna s vremenom dovodi do dvostrukog ili trostrukog povećanja problema s bolovima, utvrdili su znanstvenici.

Kod ljudi koji imaju nekvalitetni san veći su izgledi pojave stanja kronične boli i imaju lošije fizičko zdravlje, pokazuje britanska studija.

Pogoršanje kvalitete i duljine sna s vremenom dovodi do dvostrukog ili trostrukog povećanja problema s bolovima, utvrdili su znanstvenici.

“Spavanje i bolovi dva su najveća zdravstvena problema današnjeg društva”, kaže voditeljica istraživanja Esther Afolalu sa sveučilišta Warwick u Coventryiju. Poznato je da bol ometa san, kazala je. Novo istraživanje pokazuje da je “učinak sna na bol često veći nego bolova na san”, kaže ona.

Poremećaji spavanja pridonose problemima u procesu u kojemu osoba obrađuje i nosi se s bolovima, pojašnjava znanstvenica. Afolalu i njezini kolege proučili su 16 istraživanja koja obuhvaćaju više od 60.000 odraslih osoba iz deset zemalja.

Tim istraživanjima nastojalo se utvrditi kakav je san ispitanika bio na početku istraživanja i kakvi su bili dugoročni utjecaji promjene kvalitete sna na bol, imunitet i tjelesno zdravlje. Polovica ispitanika praćena je najmanje četiri i pol godine.

Sveukupno, pogoršanje kvalitete i trajanja sna rezultiralo je poremećenim odgovorom na bakterije, viruse i druge strane tvari, bilo je više upala, razine hormona kortizola bile su veće kao i razine drugih biomarkera povezanih s bolom, umorom i lošijim zdravljem.

ISKORISTITE MOĆ KAVE I NEKA RADI ZA VAŠU LJEPOTU

ODGOVORITE NA ŠEST JEDNOSTAVNIH PITANJA I RASTUMAČITE SVOJE SNOVE