in

4 KORAKA: KAKO DA PREVAZIĐEŠ BOLNA ŽIVOTNA ISKUSTVA

Dr Edit Eva Eger seća se srećnog detinjstva u Mađarskoj, gde su je prijatelji i rođaci zvali Edi. Živeli su „normalnim“ životom, srećni i bezbrižni u tihom blaženstvu slobode i materijalne obezbeđenosti. A, onda je preko noći sve nestalo, podmukla sudbina i zli ljudi pokazali su svoje lice.

Šesnaestogodišnja devojka Edit Eger uvidela je da biti Jevrejka u Mađarskoj krajem tridesetih godina 20. veka nije poželjno – uvidela je ali nije shvatila. Mlada balerina i gimnastičarka sa porodicom je upućena u Aušvic.

Nekoliko sati nakon što su joj roditelji poslati u gasnu komoru, “Anđeo smrti” – nacistički oficir dr Jozef Mengele, prisilio je Edi da pleše – zabavljajući njega kupila je život. Nagrađivao ju je hlebom, koji je delila sa ostalim logorašicama.

Sudbina je odvela Edit u Ameriku, gde se školovala i postala poznata psihoterapeutkinja, osnovala je porodicu i doživela duboku starost.

Onaj trenutak kad je zaplesala pred zločincem Mengeleom, govori mnogo o njoj i onome što je kasnije postigla. Želja za preživljavanjem, svesnost sebe, potreba da živi a ne bitiše – obeležili su Editin profesionalni rad.

„Pomogla sam mnogima da osveste svoje probleme i teže srećnom životu, bez obzira na to što im je sve izgledalo crno i besprizorno. Učila sam ih onome što sam i sama radila – odabrala sam da ne budem žrtva, odlučila sam da se izlečim, iako sam iz mladosti nosila duboke traume života u koncentracionom logoru. Moj bol je prouzrokovalo nešto što je bilo izvan moje moći i shvatila sam da se prava sloboda može osvojiti samo opraštajući – pustiti i nastaviti dalje.

Napravila sam radikalne poteze u životu i okrenula se psihologiji. Kombinujući formalno obrazovanje i sopstvene životne izazove, pomogla sam mnogima da prevaziđu probleme. Ovo je moja životna misija i zauvek ću se truditi da pomožem – tako lečim samu sebe.“

U svojoj knjizi „Izbor“ savetuje nas kako da pobegnemo iz „koncentracionog logora“ svojih misli da bismo život živeli punim plućima.

4. Ne zaboravite, uvek imate izbor!

Mnogi su imali bar jedno bolno iskustvo koje ne bi poželeli ni svom neprijatelju, a kamoli sebi… Nažalost, traume prošlih vremena ne možete izbrisati, ali možete promeniti način na koji reagujete na njih.

„Pred vama je izbor – zatvoriti se u mračne podrume prošlosti ili u život zakoračiti puni nade, s mislima o srećnijoj i lepšoj budućnosti. Tako je bilo i sa mnom, umesto da budem tužna i depresivna, izabrala sam da budem srećna“, kaže Edit Eger. „Uvek imamo izbor!“

3. Dozvolite sebi da tugujete

Ako vas neki problem muči, čini vas anksioznim i izaziva nesanicu, ne razmišljate o njemu? „To je je potpuno pogrešan pristup. Ukoliko pokušavate da pobegnete od traumatičnih događaja iz prošlosti, ako izbegavate tegobne misli, zapravo im dajete nezamislivu snagu“, kaže Eger.

Dozvolite sebi da tugujete – ožalite svoje gubitke i razočaranja. U suprotnom ćete biti osuđeni na to da ih iznova i iznova proživljavate.

2. Suočite se

Da biste se potpuno oslobodili traume, neophodno je da preduzmete neke rizične aktivnosti koje podrazumevaju suočavanje sa strahom, a posledično dovode do potpunog isceljenja duše. Za Edit Eger, to je značilo povratak u Aušvic.

„Naravno, nikad ne izlažite sebe opasnostima i ne suočavajte se sa mestima i ljudima koji za vas još uvek predstavljaju potencijalnu opasnost. Moj povratak na mesto zločina nije bio ni jednostavan ni lak, ali nisam dozvolila da me to spreči na putu do istinskog oslobađanja od traume,“ kaže ova hrabra žena.

1. Prihvatite činjenicu da se loše stvari dešavaju

Umesto da se neprestano pitate „Zašto baš meni“, prihvatite da se loše stvari jednostavno dešavaju. Ne mučite sebe, prigrlite ovu činjenicu bez opiranja.

Bolna iskustva iskoristite kako biste, zahvaljujući njima, otkrili svoju pravu prirodu. Istražite ih, analizirajte, i dajte im smisao tako što ćete, na osnovu njih, pomoći drugima.

7 RAZLOGA DA SE OKRENEŠ I OSTAVIŠ GA BEZ TRUNKE KAJANJA

DOBROG MUŠKARCA JE NAJTEŽE VOLETI A EVO I ZAŠTO