in

PRAVO POREKLO I ZNAČENJE TVOG IMENA: PRONAĐI SVOJE IME, SAZNAJ ODAKLE POTIČE I ŠTA ZNAČI

Poreklo i značenje imena na slovo “A”

AVRAM

Avram je muško ime hebrejskog porekla. Potiče od hebrejske reči “abraham”, “ab-raham”, što znači “uzvišeni (Bog) otac naroda”.
Obično se pominje kao praotac Avram, rodonačelnik “naroda izabranog”. Najpoznatija legenda o njemu je kako je poveo jevrejski narod u obećanu zemlju Kanan i kako je bio spreman da žrtvuje rođenog sina Isaka. Njegovo ime rasprostranjeno je kod Jevreja i kod hrišćana svih pravaca. U arapskoj varijanti Ibrahim, uneto je u islamsku tradiciju, jer je Avram priznat kao jedan od proroka pre Muhameda. Od ovog imena izvedeno je ime Avro.

ADELA

“Adel” na Nemačkom jeziku znači “plemićkog roda”. Osobe sa ovim imenom su uzvišene, uzdržane i pune samokontrole.

ANDREA / ANDRIJANA / ANDRIJA / ANDREJA

Ime potiče od grčkog muškog imena “Andreas”, i označava hrabrost i muževnost. Od ovog imena izvedena su imena Andra, Andreja, Andrija i Andrijana. Osobe sa ovim imenom treba da krasi odlučnost, čvrsta volja i hrabro srce.

ASJA

Ime vodi poreklo iz arapskoog jezika i na njemu znači “isceliteljka”. Ovo je modifikovana verzija imena Asija i predstavlja još “građevinu ili jak stub”. Ovo ime se daje osobama od kojih se očekuje da budu dobar oslonac prijateljima i porodici, empate, utešitelji i iscelitelji.

ANA / ANJA / ANITA / ANETA / ANKA

Anja je varijacija na široko rasprostranjeno ime Ana. Potiče iz starohebrejskog jezika od reči “hanna” koja označava milost i zahvalnost. Osobe sa ovim imenom su blage prirode, ljubazne, skromne, društvene, uvek rado viđene i neretko pobožne. Još neka imena izvedena iz ovog korena su: Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica…
ANIKA

Ime Anika je izvedeno od imena Anikita i grčkog je porekla. Nastalo je od grčke reči “aniketos” i znači neukrotiva, nesavladiva, nepobediva. Reč “nike” takođe znači pobeda.

ANĐELA / ANĐA / ANĐELIJA

Ovo ime je direktna aluzija na anđela – nadzemalljsko krilato duhovno biće koje služi Bogu i pomaže ljudima. Od ovog imena izvedena su imena Anđa, Anđel, Anđela, Anđelija, Anđelika, Anđelka, Anđelko, Gina, Đeša, Žina, Elida i Jagica. Osobe sa ovim imenom treba da poseduju mudrost i izuzetnu mentalnu snagu.

ALISA

Postoji nekoliko tumačenja o poreklu ovog imena. Pretpostavlja se da potiče iz latinskog “Eli(s)a” u značenju “Pirova kiša”. Takođe postoji mogućnost i da je nastalo iz francuskog “eglise” što znači “crkva”. Tokom istorije ovom imenu je pripisivano i značenje “istina, vernost, plemenitost”. Engleska verzija ovog imena je Alice.

ANASTASIJA / ANASTASJA / ANASTAS

Ime potiče od grčke reči “anastasia” što znači “ona koja je uskrsnula”. Anastasis je uskrsnuće, podizanje. Po narodnoj tradiciji ovo ime se daje deci rodenoj oko Uskrsa. Još neke poznate varijente imena su : Anastazija, Anastazije, Anastas, Asja, Nasta, Nastas, Nastasija, Nastasije, Nasto, Naca, Staso i Stasa.

ALEKSANDRA / ALEKSANDAR

Ime potiče od grčkog imena Aleksandros. Značenje ovog imena je “zaštitnik ljudi”. Od ovog imena su izvedena imena Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca. Osobe sa ovim imenom imaju izoštren osećaj za pravdu i borci su protiv nepravde.

AIDA

Ime Aida vodi poreklo iz arapskog jezika i ima značenje: posetilac, gost. Osobe sa ovim imenom se svuda osećaju kao kod kuće, ne vezuju se preterano za stvari i prostor, odlikuje ih sloboda duha i avanturizam.

ALMIR / ALMIRA

Ime je arapskog porekla. Značenje imena je – zapovednik, princ, vladar. Ime je modifikovano od Emir.

ANABELA

Anabela je žensko ime nastalo spajanjem imena Ana (koje u izvornom hebrejskom, pa zatimi u grčkom jeziku glasi Hannáh i znači milost, ljupkost, zahvalnost) sa rečju “bela” što znači lepa, čista. Osobe sa ovim imenom odišu čistotom i blagošću.

ALIJA / ALKA

Alija je muško ali i žensko ime arapskog porekla. Značenje imena je visok, prvorazredan, izvrstan, odličan, plemenit. Izvedeno od arapskog “Alī” što znači: uzvišen, onaj iznad koga nije ništa”, ali i “onaj koji je blag prema supruzi”. Iz ovog imena izvedena su imena Alije, Alka, Alja, Aganlija, Aljuš Alečko, Alaga, Alalya, Alije i Aliya.

AMELIJA

Žensko ime grčkog porekla. Značenje imena je: verodostojnost, lepota, radišnost.

VELIKI LJUBAVNI I ŽIVOTNI HOROSKOP ZA APRIL 2021: PRVO RASKID A ONDA TI KONAČNO STIŽE PRAVA LJUBAV KOJU SI DUGO ČEKALA

13 EMOTIKONA KOJE KORISTIMO POGREŠNO: OVO JE NJIHOVO IZVORNO ZNAČENJE