in ,

DA LI STE ŽRTVA PSIHIČKOG ZLOSTAVLJANJA

Psihičko zlostavljanje u vezi i porodici je veoma često i može imati opasne posledice. Ipak, mnogima je teško da priznaju da ih neko psihički maltretira. Šenon Tomas, autorka knjige o oporavku od psihičkog zlostavljanja, ima savete koji će vam pomoći da utvrdite da li ste u vezi sa manipulativnim partnerom koji vas emotivno zlostavlja.

U knjizi “Lečenje od skrivenog zlostavljanja: Put kroz stadijume oporavka od psihičkog zlostavljanja” ona je navela neke od upozoravajućih znakova, prenosi “Dejli mejl”.

Kako je rekla žrtve često ne veruju ni same sebi pa ne znaju da li je zlostavljanje bilo stvarno.

Ovo su znaci koji upozoravaju na to da je vaš partner psihički zlostavljač.

Oni koriste tišinu i povlače se kako bitse se osetili nervozno i odbačeno.
Počinju sve više da kritikuju delove vašeg života i ličnosti koje su nekada hvalili
Koriste društvene mreže da vas učinili ljubomornim
Negiraju da su činili stvari kojih se vi jasno sećate
Optužuju vas da ih ne poštujete, kada krenete da razgovarate o vezi
Kako se izvući iz takve veze?

Ovakve veze, kaže Tomas često su poput tobogana jer partner zlostavljač ima velike promene raspoloženja. Najbolje je uzeti sliku tobogana i napisati na njoj ime partnera i tako vizualizovati tu vezu i činjenicu da se šabloni u njoj ponavljaju.

Psihički zlostavljači često imaju dobar imidž među drugima, ali vi ste videli njegovu najgoru verziju. Tomas predlaže da se podsećate tog zlostavljanja tako što ćete ih zapisati na papir.

Rekla je da se ne treba fokusirati samo na jedan događaj već da je važnu uvek imati u glavi celokupno partnerovo loše ponašanje prema vama.

Ona dalje kaže da zlostavljači ne zlostavljaju svaki dan, ali i da žrtve ne smeju da zaborave da će se taj šablon ponoviti.

Žrtve često veruju da zlostavljač “ne zna za bolje” i sažaljevaju ga, pa im to sažaljenje zamagli činjenicu da su one zlostavljane.

Tomas kaže da treba shvatiti da se psihičko zlostavljanje sprovodi slobodnom voljom i odlučiti da se postave granice.

Žrtva će preuzeti kontrolu jedino ako smanji kontakt sa zlostavljačem. Međutim, da biste se potpuno rešili zlostavljača, morate prekinuti i veze sa onima koji odbijaju da vide da ste maltretirani i koji podržavaju zlostavljača.

STIŽE LI FILM O ŽIVOTU KAFANSKE LEGENDE TOME ZDRAVKOVIĆA

POGLEDAJTE SLIKU I OTKRIJTE BITNU ISTINU O VAMA