in ,

DEVET NAČINA DA POBEDITE DEPRESIJU I ANKSIOZNOST

Jedina dobra stvar u tome što ogroman broj ljudi na svetu pati od neke vrste depresivnog i anksioznog poremećaja je ta što oni jedni drugima mogu da pomognu razmenom iskustava.

Korisnici društvene mreže “Redit” podelili su neke od načina pomoću kojih oni sebi ublažavaju tegobe izazvane depresijom i anksioznošću. Naravno da se savetuje svima koji osećaju simptome depresije i anksioznosti da porazgovaraju sa stručnim licem, ali ponešto mogu i sami da učine kako bi sebi pomogli. Ukoliko se borite sa ovim problemima, probajte bar neke od ovih saveta i budite istrajni u želji da svoj život učinite boljim.

9. Naučite da posmatrate svoje misli

Meditacija o svesnosti i kognitivna bihejvioralna terapija su dobar način da se izborite sa negativnim mislima. Kada shvatite da još uvek kontrolišete ono na šta mislite, negativne misli i osećanja koja prolaze kroz vaš um ne moraju da postanu deo vašeg identiteta. Posmatrajte ih bez osude, pustite ih da prođu analiziranja i one će nestati. Prihvatite svoje misli takvim kakve su i znajte da su to samo misli, a ne činjenice i onda ne morate da se trudite da ih promenite.

8. Smanjite kofein

Evo iskustva jednog mladića: – Većinu svog života sam patio od teške depresije i anksioznosti. Moja baka je više puta pokušala samoubistvo i patila od teške manične depresije. Moja majka je proteklih nekoliko godina prošla kroz elektrošok terapiju i izgledalo je da sam na putu da ispunim porodično nasleđe. Meditacija mi je mnogo pomogla, a osim nje važno mi je i što sam izbacio kofein. Pio sam jednu do dve čaše dnevno ujutro i onda još jednu u večernjim satima. Kada sam prestao, primetio sam poboljšanje kvaliteta života. Znam da to ne menja svačiji život, ali je definitivno napravilo ogromnu razliku u mom.

7. Razumevanje šta je u srži problema

– Pomoglo mi je kada sam shvatio kako sam postao to što jesam i zašto se osećam tako kako se osećam. Oko deset godina sam u sebi zadržavao svoje emocije i ponašao se kao robot. To je na kraju dovelo do toga da sam postao depresivan. Kada sam uz pomoć terapije i određenu teoriju emocionalnog razvoja uspeo da shvatim šta me je navelo da se ponašam na takav način, emocije su me preplavile. Nikada ranije nisam plakao toliko, i nikada nisam bio tako srećan što to činim.

Prošle su četiri godine od tog sudbonosnog vikenda, i sada imam mnogo veći pristup svojim emocijama. Još uvek postoji rizik da se vratim u pređašnji oblik ponašanja, i još uvek se pojavljuju “periodi kada se osećam kao na dnu i nemotivisano”, što je karakteristika hronične depresije, ali se to dešava sa mnogo manjim intenzitetom i mnogo ređe – rekao je jedan korisnik “Redita”

6. Zdrav život

Redovno fizičko vežbanje pospešiće lučenje serotonina. Osim toga, fizička aktivnost unošenje zdravih namirnica će učiniti da se fizički osećate bolje, a samim tim i psihički.

5. Kućni ljubimci

Psi, mačke, lasice, zečevi, papagaji, svi oni mogu da donesu radost svojim vlasnicima. Posebno se preporučuju životinje koje možete da mazite jer to smiruje živce.

– Moje mače me je izvuklo iz depresije. Obožavam mačke i ovo mače me je izabralo, čim sam ga doveo kući ono se popelo do mog krila da spava. Prošle su dve godine od tada i to što me ona voli me je učinilo potpuno drugom soobom – piše jedan korisnik društvene mreže.

Drugi je napisao kako mu je omoglo to što je nabavio psa jer su oni puni ljubavi ali i veoma zavisni od ljudi, pa je imao o kome da vodi brigu.

4. Ljubavni hormoni

Lučenje hormona oksitocina poboljšava raspoloženje. On se povezuje sa zaljubljenošću i osećajem nežnosti, pa se preporučuju zagrljaji i poljupci sa voljenim osobama.

3. Skretanje pažnje sa problematičnih osećanja

Ako iznova i iznova razmišljate o tome kako se osećate, a pritom ne možete sami da smislite način kako da to promenite, osećaćete se još lošije. Zato je najbolje da sebi skrenete pažnju na nešto drugo. Pomaganje drugima je jedan od dobrih načina da se usredsredite na nešto drugo, a ne na sebe. Drugi način jeste bavljenje hobijem. Čak iako vas to u tom trenutku ne čini posebno srećnim, skrenuće vam pažnju sa depresije i osećaćete se bolje kasnije kada shvatite da ste uradili nešto dobro i korisni. I za osećaje anksioznosti i napade panike je posebno važno da skrenete misli i koncentrišite se na nešto što se dešava ili da radite nešto. Čak i igranje video igre u tom trenutku može da pomogne.

2. Fokusiranje

Ukoliko u bavljenju svojim poslom ili studijama sebi zacrtate neki cilj, fokusirajte se na to. Gomilanje obaveza dovodi do stresa, a on do paničnih napada i nervoze. Nemojte da sve ostavljajte za poslednji trenutak.

1. Korak po korak

Svoje obaveze obavljajte jednu po jednu. Postavite sebi više manjih ciljeva. Klinički depresivnim ljudima je teško i da uopšte ustanu iz kreveta i istuširaju se, pa bi to trebalo da im bude prvi cilj.

– Jedan cilj dnevno. Počeo sam polako, prvi cilj mi je bio da ustanem i istuširam se. Sledeći je bio da izađem napolje i pojedem zdrav obrok. Zatim 20 minuta vežbanja ili da ponovo radim nešto u čemu sam ranije uživao. Polako, polako radio samo više malih stvari dnevno i postajalo je sve lakše. Počeo sam ponovo da osećam stvari. Zapamtite, važno je da ne budete prestrogi prema sebi – rekao je jedan korisnik Redita.

POGLEDAM TI U CIPELE I ZNAM KAKVA SI U DUŠI

RESTARTUJTE VAŠ METABOLIZAM ZA 24 SATA