in ,

MAGIČAN SASTOJAK KOJI PEGLA LICE, UKLANJA CRVENILO I TAMNE FLEKE

Jedan od najmoćnijih sastojaka kada su u pitanju podmlađivanje kože, hiperpigmentacija, akne, ožiljci i bore definitivno je retinol koji je uprkos mnogim novim sastojcima, ostao broj jedan i preporučuju ga skoro svi dermatolozi na svetu.

ŠTA JE RETINOL?

Retinol je vitamin A, a vrlo često ćete se susresti s nazivima poput RETINOID i RETINOLNA KISELINA pa ti nazivi mogu biti zbunjujući, piše Stil.

Svi potiču iz vitamina A, ali sve što počinje sa “retin” ne znači da se radi o istom sastojku.

– Retinolna (retinoična) kiselina: derivat vitamina A, najčešće se nalazi u lekovima koji idu na recept. Najučinkovitiji i najagresivniji oblik i često se pripisuje kod problema akni.

– Retinoidi: zajednički naziv za sve derivate vitamina A u službi nege kože

– Retinil palmitat: najblaži oblik iz skupine retinoida, a zapravo je kombinacija retinola i palmitinske kiseline

– Retinol: derivat vitamina A, najčešći oblik u proizvodima koji se mogu kupiti bez recepta i mnogo je blaži oblik od retinolne kiseline.

Proces nastajanja:

Retinol (vitamin A) – pretvara se u retinaldehid – koji se pretvara u retinoičnu kiselinu (Tretion).

KAKO RETINOIDI DELUJU?

Naša koža se prirodnim putem obnavlja za 30 dana, retinoidi deluju tako da se vežu za receptore na stanicama kože i tako skraćuju vreme obnove na 20 dana pa površina kože postaje mlađa. Uklanjaju površinski sloj odumrlih stanica kože i povećavaju proizvodnju novih stanica kože i kolagena.

KOJI OBLIK IZABRATI?

Retinoidi koji se izdaju na lekarski recept (retinoična kiselina, tretion) koji deluju bolje i brže od onih koji se mogu kupiti bez recepta, ali to ne znači da proizvodi koji se nalaze u slobodnoj prodaju nisu delotvorni.

Mnoge kreme na tržištu sa retinolom deluju, samo za njihov učinak treba biti strpljiviji i rezultate ne možete očekivati pre 6 do 12 meseci. Mnogi proizvođači koriste retinol u svojim proizvodima, a za postizanje maksimalnog učinka važna je odgovarajuća koncetracija.

Kada kupujete, pripazite da proizvod sadrži 1% retinola i više jer sa manjim, teško da će biti rezultata.

NUS POJAVE RETINOLA:

– Ljuštenje kože – ovo je najčešća nuspojava kod retinoične kiseline i potpuno normalna. Vrlo je važno da hidratizirate kožu običnim hidratantnim kremama 30 minuta nakon retinoične kiseline i radite jako nežan piling svaki drugi dan. Ako je ljuštenje izrazito, smanjite upotrebu na nekoliko puta nedeljno.

– Crvenilo – kod osetljive i nežne kože, crvenilo je vrlo česta nuspojava. Obavezno za početak izaberite najblaži oblik (retinil palmitat). Rezultati će biti sporiji ali neće izostati.

– Suvoća i osetljivost – retinoidi isušuju kožu, ali nemojte zbog toga odustati jer to može značiti da proizvod deluje i obično traje nekoliko nedelja.Nakon upotrebe retinoida stavljajte hidratantnu kremu.

KORIŠĆENJE I PRAVILA KOD UPOTREBE RETINOLA:

Pred spavanje – bez obzira na uputstva, proizvode sa retinolom obavezno koristite pred spavanje, nikako za dnevnu negu. Proredite upotrebu – ako primetite jaku nadraženost, ljuštenje i prhutanje,
proizvod koristite nekoliko puta nedeljno, a ostalim danima samo hidratantnu kremu. Obavezna SPF zaštita – retinoidi stanjuju kožu i čine je osetljivom, zato je jako bitno da preko dana koristite SPF proizvode sa što većom UV zaštitom.

AKNE I RETINOL

Dermatolozi će vrlo često preporučiti upotrebu retinola u borbi protiv akni i to u najjačem obliku. Retinol omekšava stanice kože tako da masnoća izlazi na površinu, pa ako uz retinol koristite salicalnu kiselinu, benzoil peroksid pripazite na reakcije. Najbolje je retinol koristiti pred spavanje, a ostatak nege prebaciti za jutro.

KADA SE NE SME KORISTITI RETINOL?

Trudnice i dojilje ne smeju koristiti retinol. Neka istraživanja su pokazala da postoji vezanost vitamina A sa urođenim manama kod deteta. Na suncu – nikada nemojte koristiti proizvode sa retinolom na suncu i dnevnoj svetlosti jer je fotosenzitivan, propada na dnevnoj svetlosti, a može uzrokovati hiperpigmentacije, crvenilo i opekline.

PRIRODNA ALTERNATIVA RETINOLU?

Najpoznatija prirodna alternativa retinolu je ulje ploda divlje ruže jer sadrži retinolnu kiselinu, ali postoje neki sporovi oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže. Prisustvo tretinoina u uljima divljih ruža je upitno. Dok su neki naučnici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A. Bilo kako bilo, ulje divlje ruže je vrlo delotvorno za tretiranje bora, ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože.

KOME TREBA RETINOL?

Retinol je izuzetno efikasan sastojak kod pomlađivanja kože i iako mu to nije jedina namena jer se koristi i u borbi sa aknama, za obnovu kože posebno nakon sunčanja, hiperpigmentacije i protiv ožiljaka.

Retinol se preporučuje svima nakon 30-te godine.

ZAŠTO SU ŠTIKLE ZAKON: KAKO SE MUŠKARCI LOŽE KAD VIDE LEPU DEVOJKU

PUT DO NJEGOVOG SRCA IDE PREKO PORUKA: POSLE OVAKVOG DOPISIVANJA SVAKI ĆE POŽELETI DA BUDE TVOJ