in ,

NAPIPALI STE KVRŽICU, ŠTA SAD

Nemojte paničiti, u najvećem broju slučajeva reč je o bezopasnoj pojavi. Ipak, to ne znači da ne treba da odete na pregled. Čak i ako niste hipohondar, promene u vidu potkožnih kvržica sigurno će vas zabrinuti. Javljaju se na gotovo svim delovima tela, uglavnom su bezbolne, a dobra vest je da je velika većina takvih tvorevina benigne prirode. Uprkos tome, trebalo bi proveriti poreklo svakog čvorića, jer oni ponekad upućuju i na ozbiljna oboljenja.

Kvržica na vratu

Šta bi to moglo biti: aterom, fibrom, lipom, uvećani limfni čvor. ATEROM je benigni tumor uzrokovan začepljenjem izvodnog kanala lojne žlezde u potkožnom tkivu, gde se stvara omotač u kojem se nakuplja masni sadržaj.

Kako da ga prepoznate: Ima okruglast oblik, često je srastao s kožom i postepeno se povećava, dostižući veličinu od nekoliko milimetara do dva centimetra. Može biti mekan, tvrd ili kombinovan, a uglavnom je bezbolan. Sklon je upali, a tad postaje crven i bolan, što je najčešći razlog za obraćanje lekaru.

Gde se javlja: na vratu i kosmatom delu glave, iza ušne školjke, na licu, trupu i udovima.

Lečenje: Aterom se uklanja hirurški, pod lokalnom anestezijom. U nekim slučajevima spontano puca, ali to ne znači i izlečenje, jer se sadržaj i dalje nakuplja u opni lojne žlezde.

Kvržica na potiljku

Šta bi to moglo biti: lojna cista, uvećani limfni čvor, maligni tumor na vlasištu. LOJNA CISTA nastaje kad se začepi neka od lojnih žlezda u kosmatom delu potiljka. Najčešće je uzrokuje upotreba laka za kosu ili gela.

Kako da je prepoznate: Pod prstima je tvrda, a prečnik joj je nešto veći od centimetra.

Gde se javlja: na svim delovima tela.

Lečenje: Telo uglavnom samo razgrađuje tvorevinu, a ako se ne povuče, može se odstraniti hirurški.

Kvržica na licu

Šta bi to moglo biti: apsces, fibrom, aterom, lojna cista. APSCES je potkožno nakupljanje gnoja usled bakterijske infekcije.

Kako da ga prepoznate: To je vidljiva izbočina, bolna i crvena.

Gde se javlja: na svim delovima tela.

Lečenje: Apsces se može probušiti i iscediti, što će olakšati bol i ubrzati izlečenje, a ponekad pukne spontano. Ukoliko mu se ne oslobodi sadržaj, može nastati teža infekcija, mada se ponekad postepeno smanjuje – kad telo apsorbuje propalo tkivo.

Kvržica na kapku

Šta bi to moglo biti: fibrom, ksantelazma (nakupljeni holesterol). FIBROM je relativno čest benigni tumor vezivnog tkiva, javlja se pojedinačno ili u grupama, a najnovija istraživanja povezuju ga s prisustvom humanog papiloma virusa (HPV).

Kako da ga prepoznate: Okruglog je ili ovalnog oblika, tamniji od okolne kože, tvrd ili mekan, jasno ograničen. Najčešće je vezan za podlogu peteljkom (fibroma pendulum), a prečnik mu je od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Povređivanje ili uvrtanje fibroma izaziva bol i krvarenje, a mogu se javiti svrab, iritacija i infekcija.

Gde se javlja: na kapcima, vratu, u preponama, ispod pazuha.

Lečenje: Uklanja se bezbolno, elektrokauterizacijom, laserom i radiotalasnom metodom, pod lokalnom anestezijom ukoliko je većih dimenzija.

Kvržica na ramenu

Šta bi to moglo biti: lipom, fibrom, aterom, lojna cista. LIPOM je benigna tvorevina nepoznatog uzroka, sastavljena od masnih ćelija. Najčešći je tumor mekih tkiva.

Kako da ga prepoznate: Može biti veličine zrna graška, ali dostiže i prečnik do dva i po centimetra. Bezbolan je i pokretljiv, ima tendenciju uvećavanja, ali nije podložan upali.

Gde se javlja: pretežno u ramenoj regiji, ali i na bilo kom delu tela gde ima masnih ćelija – trup, bedra, podlaktice…

Lečenje: Može se ukloniti samo hirurškim putem, a operacija je posebno indikovana ako lipom pritiska nerv i stvara bolove. Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom.

Kvržica ispod pazuha i na preponama

Šta bi to moglo biti: papilom (urasla dlaka), fibrom, uvećani limfni čvorovi. PAPILOM nastaje kad dlaka počne da se vraća u folikul, ili kad ne izrasta, već ostaje u koži. Ako se ne tretira, može biti dobra podloga za bakterijsku infekciju – folikulitis.

Kako da ga prepoznate: Izgleda kao bubuljica, crven je, bolan i svrbi.

Gde se javlja: na licu, vratu, nozi ili bilo kojem drugom delu tela.

Lečenje: Ako urasla dlaka izazove upalu (folikulitis), neophodna je terapija antisepticima i antibioticima.

Kvržica na rukama

Šta bi to moglo biti: ganglion, higrom, ganglionska cista, lipom. GANGLION je dobroćudni potkožni tumor u vidu ciste, u direktnom kontaktu s tetivnim ili zglobnim omotačem.

Kako da ga prepoznate: Reč je o elastičnim, tvrdim i bolnim izbočinama, velikim u proseku deset milimetara.

Gde se javlja: na zadnjoj strani šake – u predelu ručnog zgloba, odnosno na prstima – sa zadnje strane ili bočno.

Lečenje: Veliki broj gangliona spontano nestaje, pa  zato ne treba žuriti s njihovim hirurškim uklanjanjem. U zavisnosti od bola, funkcionalnih smetnji i eventualnog uvećanja tumora, izvodi se neinvazivni hirurški zahvat, ili injekciona aspiracija sadržaja gangliona.

Kvržica na nozi

Šta bi to moglo biti: dermatofibrom, lipom. DERMATOFIBROM je bolest kože koja se manifestuje stvaranjem sjajnih ili mat kvržica, a javlja se posle manje ranice, ugriza bube ili uboda oštrim predmetom. Kako da ga prepoznate: Prečnik  mu je oko centimetar i po, deluje kao da se koža ljušti.

Gde se javlja: na nogama, rukama, trbuhu, leđima ili vratu.

Lečenje: Hirurško uklanjanje nije neophodno, osim ako osoba to ne želi iz estetskih razloga, ili ukoliko se kvržica ne uvećava. U retkim slučajevima nestaje sama od sebe.

Kvržica na ušnoj školjci

Tvrdi čvorići na ivicama ušnih školjki mogu biti znak povišenog nivoa mokraćne kiseline u ćelijama. Neophodno je izbegavati alkohol i hranu s visokim sadržajem purina (iznutrice, piletinu i mahunarke), koja pospešuje stvaranje mokraćne kiseline. Ukoliko postoje znaci artritisa, lekar treba da propiše odgovarajuću terapiju.

Čvorići u dojkama

Šta bi to moglo biti: preko 80 odsto čvorića u dojci benigne je prirode, a to mogu biti fibroadenom, ciste, hamartom, adenoza, fibroza, proširenje mlečnih kanala, papilom, vaskularni i granularno-ćelijski tumori, masna nekroza.

No, kvržica upućuje i na maligni tumor, zbog čega je obavezna konsultacija sa specijalistom. FIBROADENOM je benigni tumor građen od žlezdanog tkiva, a lociran u mlečnom kanalu ili pored njega. Uvećava se pred kraj menstrualnog ciklusa, kad može postati bolan.

Kako izgleda: To je okruglasta, čvrsta tvorevina, dobro ograničena, ali ne i učaurena, prečnika dva do tri centimetra, ponekad i veća. Žene ga opisuju kao “kuglicu koja beži pod prstima”.

Lečenje: Iako se ova vrsta tumora s godinama smanjuje, ukoliko ženi stvara neugodnosti ili se znatno povećava, može se odstraniti hirurški.

ŽIVOTNA BITKA NATAŠE PAVLOVIĆ: NJIHOVA BORBA ZA POTOMSTVO TRAJALA JE ČAK PET GODINA

SVAKI HOROSKOPSKI ZNAK IMA JEZIVU TAJNU: OVO JE TVOJA