in ,

KOJE VRSTE HRANE NE IDU ZAJEDNO: ZA KOLU I PICU ZNAMO ALI NAMIRNICA KOJU UZIMAMO UZ JAJA ĆE VAS ŠOKIRATI

Kažu da čak i zdrave namirnice mogu biti veoma štetne po organizam ukoliko se ne kombinuju na pravi način. Nutricionisti otkrivaju da li su ovih osam kombinacija hrane stvarno štetne za zdravlje.

Topli kakao sa punomasnim mlekom

Generalno punomasni proizvod su zdraviji od obranih iako se mnogo piše upravo suprotno. Masti su izvor vitamina rastvornih u mastima (A,D), kada izbacite masti iz ishrane smanjujete drastično unos A i D vitamina.

Danas se mnoge bolesti (npr. rak) povezuju upravo sa nedostatkom D vitamina koje su posledica višedecenijske kampanje protiv masti, veštačkog osiromašenja hrane u mastima i izbacivanja masti iz ishrane.

Salata začinjena samo limunom ili sirćetom

Salata treba da se začinjava sa limunom pre nego sa sirćetom. Postoje neki stavovi da sirće, a posebno alkoholno sirće nisu najbolji izbor u ishrani, ali daleko od toga da ćete se otrovati ako salatu začinjavate sirćetom. Limunov sok je izvor C vitamina, deluje alkalizirajuće, tako da nema razloga zašto se salata ne bi zakišeljavala limunovim sokom. Alkoholno sirće ne sadrži ništa hranljivo, za razliku od limuna pošto je u pitanju čista sirćetna kiselina.

Testenina u kombinaciji sa sirom i mesom

Testenina se generalno ne preporučuje sa izvorom proteina-teže se vari (sir, meso… ). Isto tako sir koji je izvor kalcijuma ne bi trebalo da se konzumira sa proizvodima od mesa zbog apsorpcije gvožđa.

Šunka i jaja

Važi kao komplementarna kombinacija po sastavu (puno masti, proteina i holesterola), nema svrhe unositi ih zajedno što se biološke opravdanosti tiče.

Mekinje i mleko

Generalno je neukusna kombinacija pa se možda zato najviše ne preporučuje. U toj kombinaciji se teže iskorišćava kalcijum iz mleka zbog celuloze i fitinske kiseline iz mekinja – savet je nutricionista.

Žitarice i sok od narandže

Sam sok od pomorandže nema dejstvo na metabolizam nekih supstanci kao npr. grejpfrut. Generalno C vitamin i prirodne kiseline iz soka bi dobro delovale na resorpciju gvoždja iz žitarica koje su njime bogate. U standardnoj kombinaciji sa mlekom ta resopcija je onemogućena.

Pica i kola

Ne znamo da li treba obrazloženje zato ne treba piti kolu? Sad, ko je došao na ideju da ne treba jesti samo picu uz kolu, ali bi generalno bilo odlično kombinovati kolu uz sve ostalo vrste hrane (pošto se taj zaključak nameće iz pitanja) nam je zaista interesantno kao pitanje?!

Beli hleb i pekmez

I jedno i drugo je izvor ugljenih hidrata- jedan slozenih, drugi prostih. Apsolutno može zajedno. Sad, generalno beli hleb je lošiji izbor od crnog, integralnog, hleba sa semenkama sto se nutritivne vrednosti tiče. Beli hleb je manje vise čisti skrob, ima samo energiju. Danasnji industrijski pekmez je mahom samo šećer i hemija. Ali domaće pravljeni pekmez od voća sa malo šećera samo koliko treba da se održi nije loša kombinacija uz po mogućstvu kvalitetniji hleb.

PRETUŽNO: ZAŠTO ČOKOLADA ZAPRAVO NE SADRŽI ČOKOLADU

ZABRANJENE STVARI U KREVETU IPAK POSTOJE: SAZNAJTE KOJE