in

MESEČNI HOROSKOP ZA AVGUST 2023: U ozbiljnim vezama i brakovima ovo je jedan od najtežih meseci u godini

Avgust je uvek mesec borbe za svoje mesto pod Suncem. Lav kao najudaljeniji znak od Vodolije, svo to bratstvo i ravnopravnost čak ne prepoznaje kao realnost, eventualno priznaje kao ljudsku utopiju. Jer mora biti reda. A gde je reda mora biti hijerarhije, a gde je hijerarhija tu su i privilegije. Uvek će zato biti važnih i manje važnih država, naroda, ljudi. Surovo je Sunce uvek, na sanskritu se i zove ‘Surja’ pa bar da za početak svi uradimo jedan Surja Namaskar (Pozdrav Suncu) i krenemo.

Nema sumnje da je era Vodolije prilično uticala na trenutnu bipolarnost sveta. Već su nam se probudile odavno ganglije koje reaguju na tuđe sudbine, pokazujemo empatiju, brinemo ne samo o ljudima već i o prirodi i životinjama, spremni smo da pomažemo, da se solidarišemo, da sebe u drugi plan stavljamo kad procenimo da nije umesno hvaliti se, slaviti svoj život dok neko nema ni za hleb ili je u nekim drugim mukama. No, tek je zaista malo onih koji bi svoj život olako rasuli, potrošili na druge ili ga se lako odrekli. Jednakost ne podrazumeva važnost niti privilegije. A privilegije znamo svi, i te kako prijaju.

Možda je to prijatelj koji ima kuću na primorju pa eto vas kao i svake godine tamo, možda je to poznanik koji vam sada rešava neku papirologiju i to samo zato da se ne cimate po vrućini. Možda je vaša privilegija već rođenjem data i jasno vam je da živite mnogo boljim standardom od većine. Možda je privilegija skupo školovanje koje ćete priuštiti svojoj deci pa iako ste zagovornik jednakosti i ravnopravnosti nije baš da ste i u svom životu praktičar istog. E tu dolazimo do principa Sunca koje se neće ljutiti ako sebi hoćemo da damo ono što mislimo da je najbolje.

Kada umemo da se poslužimo sa trpeze koju nam pruža život, za razliku od Uranovskih tipova ljudi koji na to ne reaguju jer im je njihova samodovoljnost i nezavisnost zaista kapital od kojeg žive. Oni prosto postaju vitalniji što više odbiju negde smatrajući da su već rođenjem dobili razne druge maksimume, normalnom čoveku često neprimetne. Kao što je genijalnost ili nepredvidivi život koji žive bez straha, naklonost sveta koji ih voli jer su neposredni i ne osećaju socijalne prepreke kao ostali. No, takvih je, kažem, u principu mnogo manje nego što nam izgleda kad odemo na socijalne mreže.

Kako će Sunce biti u izazovnim aspektima od Jupitera i Urana, nema sumnje da ćemo u avgustu biti prozvani da uvidimo šta je to što nam je trenutno najvažnije za budućnost. Sunce kao princip reda ne odnosi se samo na red u odnosima ili u kući. To je i urednost, Sunce je tačno poput časovnika i iz ove perspektive to je vreme po kome znamo kad se seje a kad žanje, kad se završavaju škole a kad se rađaju deca. Da smo živeli samo po Suncu deca bi se i dalje rađala na vreme. Uran je pomerio te biološke satnice ali je morao paralelno i da izmisli nove veštačke načine da bi to tako moglo (IVF, surogat majke, donacija sperme i sl.) Nije nepoznato da je ključna reč za Lavove (čiji je mesec avgust) “imati plan”. Planovi su važni. Organizacija je važna kao i prioriteti.

Zato je sada dobar period da se uozbiljimo, napravimo plan i preduzmemo šta je potrebno ako mislimo da trijumfujemo. Odlaganja, prokrastinacija i slično nisu na talonu. Iz Sunčeve percepcije to su samo izgovori, a Sunce ne pregovara sa onima koji nalaze izgovore. Baš kao na razgovoru za posao. Odmah ste odbijeni jer ste tražili nov termin za intervju. Da li ti je stalo ili se samo igraš? Da li ti je važno ili ti je svejedno? To su utisci koje ćemo sada ostavljati svuda.

I u ljubavi isto, teško ćemo sada dane bez odgovora na neku poruku tumačiti na bilo kakav drugi način sem – nije im stalo. Jer ko hoće nađe način. U ozbiljnim vezama i brakovima ovo je jedan od najtežih meseca u godini. Upravo zato jer sada se rivalitet jasno vidi. Kod svih. Obe strane sada očekuju više pažnje, hvaljenja, divljenja. Takođe obe strane ako imaju neku frustraciju koju vuku sada je ioznose napolje, nekada i pred publikom jer im je potrebna podrška. Znamo da je važno da ta publika ne budu deca, ali najčešće upravo to jesu deca. I oni se upoznaju sa surovom stranom života u dvoje, da to nije samo idila i miris toplih sendviča, spremanja za odmor, već da tu ima i puno galame, suza, ljutnje, dramskih preokreta.

Pa će zato i dolaziti do naglih promena u odnosima. Ako nema odlučnosti, nema jasnoće, nema osećaja da nam je oboma stalo i da nam je važno – odnosi će se menjati, negde i završavati. Moguće je da to bude čak i grubo završeno, naprasno, beskompromisno i nedorečeno. Pogotovo u danima od 6. do 13. avgusta i od 18.do 25. avgusta. Isti ti periodi su takođe jako dobri da nešto prelomimo, za donošenje odluke i izbore koje sami pravimo. Iako se neće niko osećati fino kad prepozna uticaj avgustovskih tranzita i uvidi da zapravo gubi vreme i da mu život stoji u mestu umesto da se vrti, ta vrsta nelagode je ipak dobrodošla jer može nas navesti da promenimo taktiku. Da umesto da očekujemo, počnemo mi da menjamo radikalno nešto što smo do sada radili a donosilo nam je ozlojeđenost čime automatski utičemo na celu zajednicu da se menja.

Koliko smo važni to se najbolje vidi kada nas neko vreme nema. Zato su i odmori dobra prilika da negde zafalimo pa nam možda i daju dugoočekivanu povišicu.

Sunce nas takođe zove da izađemo iz kuća napolje i uđemo u arenu. Kao kada mađioničari izvedu nekoga iz publike na scenu. Kao kada vas pred gostima zamole da nešto otpevate. Kao kada vas nespremne zateknu na ulici sa sve kamerama. Osmeh je važan, ali to nije osmeh kao kad smo srećni i zaljubljeni. To je osmeh samodopadljivosti jer evo je prilika da zasijamo, zablistamo, da se nađemo na pozornici sveta. To je odlučnost naše svesne volje da se obrati drugima, da pozove, pokaže, da se pohvali. Osmeh jer nam se živi. Osmeh jer postojimo i imamo planove šta sve hoćemo da budemo i kakav život želimo da nam bude. A kada čovek ima planove, nema sumnje da mu se i te kako živi. A za ostale ljude, nepravde u svetu i slično, brinućemo i pokazaćemo koliko smo velikodušni tek kad sebe ostvarimo. I ruku na srce, tek tada je pomoć prava i iskrena. Sve ostalo je rasipanje sopstvenog života i ulaganje u druge dok oni sebe i svoj život grade.

Brutalna je to istina, ali je istina. Velika je stvar kada čovek zna šta želi, ali je još bolje kad ne čeka da dođe na red da mu se to i desi, već odlučan i rešen otvara sebi puteve bez stida i skromnosti (u ovom slučaju uvek lažne).

Zato ću završiti ovaj uvod sjajnim govorom koji je holivudski glumac Tom Henks nedavno održao studentima na Harvardu prilikom uručenja počasne diplome.

“Slušajte… znam da nije fer, ali molim vas nemojte biti ogorčeni zbog ove činjenice. Da ja, koji nisam nešto puno radio, i nisam proveo ikakvo vreme na predavanjima i nisam nijednom ušao u ovu biblioteku da bih imao ikakve veze sa maturantskom klasom Harvarda, njegovim fakultetom ili istaknutim studentima – zarađujem prokleto dobro igrajući nekoga ko jeste.” (*u filmovima rađenim po romanu Dena Brauna on glumi profesora sa Harvarda, Roberta Langona)

“Ali deco, takav je ovaj svet!”

Kako će avgust uticati na horoskopske znake:

HOROSKOP PO CIGANSKIM KARTAMA ZA AVGUST 2023: Gubitak, poruka i novi ljubavnik

NEDELJNI HOROSKOP OD 31. JULA DO 6. AVGUSTA: Još par dana imaćete osećaj kao da vas ljubav mimoilazi…