in ,

PIRAMIDA ZDRAVE ISHRANE KOJU MORATE PROBATI

Predstavljamo vam šest različitih kategorija namirnica od kojih se sastoji piramida zdrave ishrane i koje bi trebale da budu zastupljene u ishrani svaki dan.

Umerenost i ravnoteža su krucijalni za kvalitet organizma i linije, a raznovrsna i zdrava hrana je upravo ono što nam pomaže u tome.

Piramida ishrane

Fizička aktivnost:

Svakodnevna fizička aktivnost od 30 minuta više je nego poželjna u očuvanju zdravog duha i jačeg imuno sistema. Dakle, šetajte, izbegavajte lift, igrajte neki sport, vozite bicikl pored reke, a ukoliko vremenski uslovi to ne dozvoljavaju jednostavno upišite aerobik ili sve aktuelniju Zumbu.

Žitarice:

U ovu kategoriju spadaju namirnice poput hleba od žitarica sa celim zrnom, testenina, pirinač i sl. Žitarice je dozvoljeno konzumirati čak šest do jedanaest puta dnevno.

Povrće:

Poželjno je konzumirati dve do tri porcije u svežem ili kuvanom obliku. Izvorom energije smatra se povrće poput kukuruza ili krompira, kao i tamnozeleno lisnato povrće i ono crveno poput šargarepe.

Voće:

Dnevno se preporučuju dve do tri porcije voća, koje bi trebalo da bude raznoliko. Voće kao što su jabuke, šljive, pomorandže, borovnice ili grejpfrut zadovoljiće dnevne količine koje stručnjaci savetuju.

Meso i mahunarke:

Konzumirati meso sa niskim sadržajem masti. Dnevno se preporučuju dve porcije mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Obratite pažnju da se u ishrani nalaze namirnice koje sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina kao što je npr. riba (losos, haring ili pastrmka).

Mlečni proizvodi:

Vredan izvor kalcijuma, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase. Konzumirati mleko i mlečne proizvode sa smanjenim procentom masti.

Masti:

Pametno ograničite upotrebu zasićenih masnih kiselina. Inače, masti koje dolaze iz izvora hrane poput ribe, koštunjavih plodova i biljnih ulja predstavljaju prirodan izvor vitamina E i nezasićenih masnih kiselina, što znači da povoljno deluju na zdravlje.

Slatkiši:

Grickalice i slatkiši su jedni od najvećih neprijatelja vitke linije, zbog čega se i nalaze na samom vrhu piramide namirnica koje su najrizičnije za pojavu gojaznosti. Njihovo unošenje u organizam strogo ograničite.
 

ZAŠTO NAS PRIVLAČE OSOBE KOJE NISU NAŠ TIP?

MACAN DANA