in ,

KOJE SJEMENKE SU NAJZDRAVIJE

Nisu ni egzotične niti nedostupne. Ima ih svaki malo bolje opremljeni dućan s ponudom zdrave hrane i stoga nema razloga da ih ne uvrstite u svoju prehranu – svaki dan!

Sve više ljudi svjesno je zdravlja koje može dobiti iz običnih sjemenki. Naučili smo da se u njima, iako su tako male, krije prava bomba vitamina, minerala i svih esencijalnih nutrijenata.

Lako ih je uključiti u gotovo svaki obrok. No, kako i kod odabira sjemenki često “od šume ne vidimo drvo”, jer je izbor jako velik, a saznanja često nedovoljna, donosimo vam popis stvarno najzdravijih i, za naše zdravlje i liniju najučinkovitijih, vrsta sjemenki, koje bismo baš zbog tih aduta trebali uvrstiti u svoju prehranu baš svaki dan.

Odabir je napravila Lori Zanini, dijetetičarka američke Academy of Nutrition and Dietetics koja, osim spomenutih vrsta sjemenki, ima i jedan jako dobar savjet: “Želite li smršavjeti bez gladovanja i prevelikog zadiranja u promjenu vaših prehrambenih navika?

Onda su upravo sjemenke baš za vas – jedite manje obroke, ali u svaki, baš svaki, uključite i sjemenke – dodajte ih u smoothieje, salate, mesna jela, kombinirajte ih s voćem. Tako će vaš obrok nutritivno biti dostatan vašim potrebama.”

Lanene sjemenke

Lan je odličan izvor magnezija i vlakana (imaju više vlakana nego proteina), a bogate su i alfa-linolenskom kiselinom, vrstom omega-3 masnih kiselina, koje mogu pomoći u smanjenju kroničnih upala u organizmu. Imaju i veliku količinu drugih nezasićenih masnih kiselina te su savršen izvor dobrih masti. Čuvajte sjeme u hladnjaku da bi dulje bile svježe.

Sjemenke konoplje

Posebno su korisne za vegetarijance i vegane jer ih se doslovno smatra čistim proteinom! U 30 grama sjemenki dobivamo 13 grama dobrih masti, 1 gram vlakana te čak 20 grama proteina. A to znači da sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina te su savršen izvor i omega-3 masnih kiselina, magnezija i željeza.

Sjemenke bundeve

 

Naše domaće! Uživajte u njima baš svaki dan jer će vam dati obilje magnezija, zasititi vas dovoljnom količinom zdravih masti i proteina, a imaju i dostatnu količinu vlakana, uvijek dobrodošlih našem organizmu.

S obzirom da su cijenom vrlo dostupne, jedite ih stalno – grickajte lagano prepečene, dodajte ih svojim manje kaloričnim (među)obrocima, radite od njih hrskavi, ukusni kruh.

Chia sjemenke

Kraljica među sjemenkama je svakako chia sjemenka – posebno onima kojima treba povećana količina vlakana. Chia sjemenke, za razliku od (posebno) sjemenki konoplje, nisu toliko ekstra bogate proteinima, ali zato prednjače po količini vlakana, zbog čega se smatraju najboljim saveznikom u dijetama, posebno prilikom detoksikacije ili pak redovnom održavanju i čišćenju organizma.

NEOBIČNE ČINJENICE O BEBAMA KOJE NISTE ZNALI

ŠTA ON VOLI I ŽELI: KAKO DA ZAVEDEŠ I OSVOJIŠ MUŠKARCA PREMA NJEGOVOM ZNAKU