in

NAUČI JEZIK LAŽOVA,NEĆE TE ON VIŠE MULJATI, ELIMINIŠI NEISKRENO ĐUBRE

I dok prvi znakovi neiskrenosti i obmane mogu da se pročitaju iz neverbalne komunikacije, odnosno govorom tela, postoji još jedan uzorak koji opisuje laž, a krije se u rečima, odnosno rečenicama koje izgovaramo. Reč je o prepoznatljivom ”jeziku kojim govore lažljivci”

Istraživanje je pokazalo kako odrasle osobe lažu od 10 do čak 200 puta dnevno. Iako svi to činimo, laž za naš mozak predstavlja nešto neprirodno pa zbog toga naše telo reaguje na neobičan način.

I dok se prvi znakovi neiskrenosti i obmane mogu pročitati iz neverbalne komunikacije, odnosno govorom tela, postoji još jedan uzorak koji opisuje lažljivce, a krije se u rečima, odnosno rečenicama koje izgovaramo.

Reč je o takozvanom jeziku kojim govore lažljivci. Donosimo 3 najčešće formulacije rečenica uz pomoć kojih možete prepoznati muljatora.

3. LAŽLJIVCI SEBE IZBACUJU IZ REČENICE

Želite li biti sigurni da vas neko mulja, uhvatite ih nespremne pa im postavite direktno pitanje. Prva reakcija osobe koja pokušava prikriti istinu je ta da će vam odgovoriti tako da sebe potpuno izbaci iz konteksta odgovora.

Primer istine i laži: Postavite li pitanje ko je vozio auto, iskreni odgovor glasio bi ‘Ja nisam vozio auto’, dok će lažljivac promumljati nešto poput ‘niko nije vozio auto’ ili ‘ne znam je li neko vozio auto’ i tako će sebe potpuno izbaciti iz konteksta. Reč je o refleksnoj reakciji kojom osoba koja laže sebe želi da maksimalno udalji od laži.

2. LAŽLJIVCI VOLE DA KORISTE NEGATIVAN KONTEKST

Iako su neki i te kako vešti u laganju, prirodna reakcija tela na laž je nelagodnost i nervoza koja se može ogledati u ponašanju, ali i govoru. Osobe koje pokušavaju da zakamufliraju laž često u rečenice ubacuju negativne reči koje simboliziraju ljutnju naspram nekoj situaciji.

Primer istine i laži: Ako vam neko kaže ‘Oprosti, nisam se javio na poruku jer mi se ispraznila baterija na mobilnom’ to može značiti da vam je rekao istinu. Ali ako rečenica sadrži puno negativnih reči poput ‘Ma nisam se javio jer mi se glupi mobitel opet ugasio. Mrzim ga!’, to može upućivati da osoba pokušava da se izvuče lažima.

3. LAŽLJIVCI GOMILAJU REČI

U želji da se izvuku iz negativne situacije, osobe koje lažu će se maksimalno potruditi da se u njihovo izvinjenje nikada ne posumnja.

Upravo zbog toga lažljivci vole da pripreme sočan i detaljan odgovor. Ali nisu ni svesni kako upravo ti detalji mogu otkriti sočnu laž. Naime, osobe koje vas pokušavaju preveslati u objašnjenje će uvrstiti veliki broj detalja koje opisuju situaciju, a koji zapravo nemaju puno veze sa samom pričom.

Primer istine i laži: Osoba koja kasni zbog gužve u saobraćaju reći će ‘Oprosti što kasnim, u gradu je bila velika gužva’ , dok će lažljivac pokušati da složi nešto poput ‘Oprosti, ali danas mi je užasan dan. Probijam se iz centra skoro sat vremena. Prvo neka saobraćajna nesreća, onda neki ludak parkirao na pola trake…’. Iako ponekad svakom od nas doista možemo dogoditi ovakav ‘lud’ dan, kod lažljivca se takav dan ponavlja vrlo često, odnosno svaki put kada pokušava da se izvuče.

KAKO BITI SREĆAN: RUSKI PSIHOLOG OTKRIO KAKO DA BUDETE ZADOVOLJNI U ŽIVOTU

OVAKAV MUŠKARAC TE NE VOLI I NIKAD TE NIJE VOLEO