in

ZAŠTO JE DOBRO BITI LENJ: SEDAM ODLIČNIH KORISTI OD ČISTOG IZLEŽAVANJA

 

Nauka ne veruje u onu staru – lenjost je najgora bolest. Nije loše ponekad biti lenj i ne raditi baš ništa, niti zamarati mozak teškim mislima. I telu i umu treba odmor od svakodnevice, a nema boljeg načina za to od opuštanja – od kvalitetnog lenčarenja!

Stvari sa lenjošću postaju još izraženije zimi, kada naša tela luče više melatonina (hormona spavanja), što povećava osećaj pospanosti i intenzivnija je potreba za lenčarenjem. Leti je lenjost isto “nužno zlo”, jer po velikim vrućinama nije pametno biti previše aktivan.

Lenčarenje ima svojih psihičkih i fizičkih prednosti! Ovo je 7 najzanimljivijih:

7. Snižava krvni pritisak

Nakon stresnog dana dobro je ispružiti se, duboko udahnuti i lenčariti. To umiruje i opušta, a time i snižava krvni pritisak i usporava rad srca.

6. Poboljšava vežbanje

Iako se čini suludo, istina je da malo lenjosti dobro dođe kod vežbanja. Tada nećete vežbati dugo, ali intenzitet treninga će biti jači. Studije su pokazale da su upravo kraći i intenzivniji treninzi praćeni periodima odmora bolji za gubitak viška kilograma i održavanje forme.

5. Povećava kreativnost

Lenčarenje i ne razmišljanje ni o čemu posebno vodi najboljim idejama. Ponekad uporno mozganje i pokušavanje da dođete do neke ideje može da ima sasvim suprotan efekat. Mozak bolje radi kada se opusti.

4. Povećava učinkovitost

Upravo je lenjost odgovorna za sve one izume koji nam olakšavaju život i rade umesto nas. Mnogi od njih nastali su iz čistog besposličarenja. Lenjost, takođe, prisiljava čoveka da brže obavi neki zadatak kako bi mu ostalo više vremena za lenčarenje.

3. Jača sposobnost rešavanja problema

Kada sebi dajete vremena da razmislite, imate više šansi da smislite pravo rešenje problema, nego ako to pokušavate da uradite brzo i na silu. Lenčarenjem možete da razmislite o nekom problemu, treba li uopšte da intervenišete i koji potez bi bio najbolji.

2. Bolje razumevanje samog sebe

Ako dopustite mislima da ponekad besciljno lutaju, možete da dođete do fantastičnih spoznaja o sebi i svetu u kojem živite. To je šansa da o nekim stvarima razmislite na novi način, da ih sagledate iz nekog drugog ugla.

1. Poštovanje sadašnjeg trenutka

Poput meditacije, i lenčarenje dovodi do toga da cenite sadašnjost, taj trenutak u kojem se upravo nalazite. Možda upravo uživate ne radeći ništa uz šoljicu finog čaja, udišući mirise prirode u bašti ili jednostavno osluškujete kucanje sata i uživate.

PET NAČINA KAKO DA SREDITE VAŠ INSTAGRAM PROFIL KAO NAJUTICAJNIJE BLOGERKE

ŠTA KAŽU NARODNA VJEROVANJA? VEČERAS JE NOĆ PUNOG MJESECA: OVO NE SMIJETE RADITI