in

STRUČNJACI SAVETUJU KOLIKO DA SE TRUDITE NA POSLU

Dajete 100 odsto sebe, radite posao drugih i ostajete duže na poslu, a to niko ne primećuje? Možda bi trebalo da prestanete s tim jer je nedavno istraživanje pokazalo kako za to niko previše ne mari.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu “Social Psychological and Personality Science”, a sprovela su ga dva naučnika sa Univerziteta Kalifornija i Univerziteta Čikago.

Oni su prikupljali odgovore ispitanika o tome kako bi reagovali na tri vrste obećanja: na ona koja su pogažena, ona koja su održana i ona koja su ispunjena bez nekih prevelikih očekivanja.

I dok se pokazalo kako neispunjavanje obećanja dovodi do i te kakvog uzrujavanja druge strane, ispunjavanje više od očekivanog neće izazvati gotovo nikakve reakcije.

Drugim rečima, kod takvih situacija nije zabeležena promena u količini ljudskog zadovoljstva, što znači da ljudi i ne mare previše za to.

Tako ćemo biti ravnodušni ili malo zadovoljni ako neko/nešto dođe pre zadatog roka, a potpuno besni ako dođe nakon.

“To nas dovodi do toga da se zapitamo zašto se ponekad toliko trudimo. Zato je najbolje ništa ne obećavati ili raditi, a onda iznenaditi ljude”, zaključak je istraživača.

PET RAZLOGA PROTIV BRAKA

OTKRIVAMO KO JE NOVI, 9 GODINA MLAĐI FRAJER JELENE ROZGE